Overslaan en naar de inhoud gaan

Apeldoorn

Vandaag even weg, naar Apeldoorn, het CODA. Het museum is als Apeldoorn zelf. Los zand. Van alles wat. Mooie dingen maar teveel van het goede. Apeldoorn zelf heeft dat ook: allemaal wijken maar geen eenheid. Saai en weinig verrassend. De stad wil zo graag groot zijn, een echt centrum hebben. Dat lukt maar niet. Ze afficheert zich ook nog eens met de bejaarde Veluwe.
Iemand zei ooit eens, toen het hier over ging: 'Apeldoorn heeft een paar hele mooie burgerlijke wijken en Het Loo. Maak daar werk van. Bouw nog een stuk of 4 Het Loo’s. Dan heb je iets. Vergeet al die andere ambities.'

Creativiteit

Gisteren sloot ik de cursus creatief schrijven af. Houd er een diploma aan over. Maar vooral een idee over wat je nog meer kunt bereiken met die nieuwe technieken om anders te leren schrijven. We zullen zien. In deze periode weer een tijdje met de trein gereisd. Ook omdat ik plezierig optrok met E. die bij de NS schrijft, niets dan lof voor de NS. Nou ja. Behalve gisteren, een etter van een passagier die zo gruwelijk arrogant zat te oreren in een kleine coupé dat je er ibbel van werd. Waar de NS natuurlijk niets aan kan doen. Dat moet je dan toch kunnen oplossen? Niet dus. Te schuchter of van dat hoort er bij? En dat met een net behaald diploma creativiteit.

Baksteen

Deze week kregen we de redengevende beschrijving voor de aanwijzing van dit huis als een monument. De term redengevend alleen al. Er staan meer van die fraaie vaktermen in. Speklaag, gesmoorde pannen, wisseldorpel. En dan een hele zin om in te lijsten: “… gevelopeningen worden bekroond door een toog met diamantkoppen op de geboortes en op de sluitsteen.”
Misschien bezochten we daarom vandaag in KAdE in Amersfoort de tentoonstelling over Baksteen. Natuurlijk Per Kirkeby maar daarnaast veel andere kunstenaars. Slordig dat ik de naam niet weet van de kunstenaar die de ergernis over de ‘fermettes’ (het was dus in ieder geval een Vlaming), die wij ‘boerderettes’ noemen, verwerkte. Hij liet ze als een opengewerkte maquette liet zien. Zo kun je er makkelijk een soort ruïne van maken. Zouden we met meer huizen moeten doen. Ai, net nu we zoveel huizen moeten bouwen.
Eigenlijk past het allemaal bij het boekje dat Lies en ik zo pas maakten van onze wandeling in september in Groningen. Lies maakte er een kunstwerk van. Strips van 220 muren en meer die we onderweg tegenkwamen. Ik schreef er een verhaal bij. Lies d'r opa was directeur van een steenfabriek in Noorderhoogebrug.

Wegens

Hoorde laatst in een erg roemoerige omgeving iemand iets vertellen. Ik ving stukjes op, woorden, begrippen en maakte daar deze tekening van, al even vreemd. Zo gaat het me vaker. Hoor van alles maar moet er zelf een verhaal bij maken. Is wel spannend maar of het klopt en wat het moet betekenen?
Ik zal er nog 'n keer een echt verhaal bij maken.

Verhalen

De schrijfcursus die ik volg inspireert. Ik weet nog niet precies wat ik allemaal leer maar het is heerlijk om gedwongen te zijn te schrijven en te experimenteren. Waarschijnlijk blijf ik uiteindelijk toch wel hangen in een patroon, manier van formuleren, woordkeus die ik me eigen gemaakt heb. Maar misschien krijg ik er een gereedschapskistje bij, te gebruiken als ik niet te eigenwijs ben.
Nu, rond Sinterklaas heb ik me helemaal laten gaan en die ene fabel zijn nu vijf dierenverhalen geworden. Zelfs in een apart boekje uitgegeven. Voor mezelf en mijn dierbaren. Belangstelling? Laat maar weten.

Traditie

We waren bij het Rif, het kunstwerk van Gramsma in de polder bij Elburg. De archeologische vondst, de klomp klei die uit de grond komt, de omgekeerde bult in het vlakke land. Het extra mooie van een kunstwerk dat je vaker ziet: het wordt eigen, herkenbaar en telkens ook weer nieuw en onverwacht. Kunst dus om je over te verwonderen en je eigen te maken. If only … altijd die verdomde bordjes met wat wel en niet mag etc.
Vandaag was ik bij een Staphorster boerderij, een rijksmonument waar veel werk te doen is. De bewoners zetten er zich voor in. Hulde.
Maar Staphorst kwam vandaag vooral triest in het nieuws. Sinterklaas bleek weer zo’n een moment om te laten zien dat ze er anders zijn. Ik zag de boze zwarte pieten al lopen vanmorgen. Hun boodschap is simpel, alles moet hetzelfde blijven. Piet is Zwart. “Die uit de randstad nemen ons onze traditie af!” En traditie is in beton gegoten. 'Kinderen' worden er dan gelijk bijgehaald. Een kinderfeest. Dan smelten we.
Traditie, kunst, erfgoed, vernieuwing. Het heeft zoveel met elkaar te maken.

Waardering

Misschien is het wel alles wat een mens nodig heeft: waardering, trots en een beetje mazzel. Mazzel om hier geboren en gezond te zijn. Maar verder af en toe waardering voor wat je doet en wie je bent en trots op wat je hebt bereikt. Eergisteren hoorden we dat ons huis een gemeentelijk monument wordt. (De foto is van een deel van het schildje; om de spanning erin te houden want het moet nog officieel worden.) Dat is waardering voor het werk dat vooral Lies eraan heeft besteed.
We hadden ons zelf aangemeld. Dat blijkt een hoge uitzondering te zijn. De reactie van sommigen/velen: “Waarom doe je dat? Wat levert het op? Je hebt er alleen maar last van want je mag niets meer.” Nou, het behoud van iets dat waardevol is, gelukkig ook in de ogen van veel anderen.
Het past wonderwel in hoe we in ‘t leven staan. Niet het grote geld verdienen maar aardigheid in mooie dingen, kunst en creativiteit. Op een bescheiden schaal.
Het doet me pijn dat alles lijkt te draaien om het grote geld: eerder miljarden dan miljoenen en eerder miljoenen dan duizenden. Alsof dat de maatstaf is voor een rijk leven. De meeste mensen leiden gewoon hun leven en hebben daaraan de handen vol.

Valse hoop

Een artikel in de krant dit weekend over de opmars van de BBB in de provincie. Een splinter die de smaak te pakken heeft. Door media aandacht en slim opereren van Coroline de wind mee heeft. Wat zal het brengen? De foto is symbolisch. Hoe over de ene valse hoop en geloof een andere wordt gehangen. Die van de redders van het platteland, de boerenpartij die van de stikstofcrisis een nog grotere puinhoop zal weten te maken dan wat die nu is. Veel is daar niet voor nodig. En hoeveel cowboys die elders al politiek actief geweest zijn zullen er deze keer bij zitten? Voorbeelden van mislukte partijen te over.
Ik woon op het platteland, ik gruw ervan.

Dutch Design Week

We waren deze week een dag op de Dutch Design Week. Eerder hebben we er met de opbrengst van een ontwerpproject zelf gestaan en dat geeft een speciale band. Is deze keer wel heel conceptueel, tekstueel, experimenteel. Design als het daadwerkelijk maken van voorwerpen of het uitdenken van routines is schaars. We hebben maar een fractie gezien, misschien te weinig om te oordelen. Het was druk. De mooie presentatie van de collectie Edelkoort in het van Abbe was een verademing. Gewoon museaal opgesteld.
De dag begon met een bijzonder plaatje. Via het scannen van een QRcode activeer je een signaal aan whatsapp die de drone aanstuurt en een foto maakt. De foto krijg je een paar seconden later. De digitale routing alleen al. De DDW inspireert altijd.

Fabel

Ben druk met de cursus creatief schrijven. Iedere dag huiswerk (deze twee weken niet van wege vakantie) en de start van een eindwerkstuk. Een vrije opdracht. Ik schrijf een eigentijdse fabel waarin een aantal dieren figureert dat van alles meemaakt. Kan dat natuurlijk nog niet onthullen want wie weet gaat het me toch niet lukken. De lat ligt hoog. Maar ik heb goede hoop en nog meer moed.

Wapenveld

Wapenveld is hot. Deze dagen drie keer voor een bijeenkomst naar Wapenveld of all places. Toeval. Bijeenkomsten die niets met elkaar te maken hebben. Hoewel, ik ben bij alle initiatieven vertrokken (geweest).
Eerst het 15-jarig bestaan van Cultuurland Advies. Jan Olaf is er de trotse baas van en hij nodigde zijn netwerk uit voor een wandeling op Petrea, een landgoed in de buurt. Een foto van de trotse jubilaris. De domme duim op de foto moet je maar zien als een hand boven zijn hoofd.
Gisteren vierde stichting Behoud IJsselhoeven ook haar 15-jarig bestaan. Dat was op Erve IJzerman, de markante IJsselhoeve waar het/een zuivelmuseum is ondergebracht.
Morgen hebben we nog een feestelijke bijeenkomst, ook in Wapenveld om ‘afscheid’ te nemen van de Vonderhoek. Ook voor mij kan ik er dan echt een punt achter zetten.

Remkes

Wat achteraf nog belangrijker was dan de inhoud van het rapport bleek de toon van Remkes. Als zelfs BBB verliefd wordt is er iets aan de hand. Maar ik ben bang dat Klaver met zijn open-microfoon-opmerking toch gelijk heeft, hoewel we die toon nu niet kunnen gebruiken. Lijkt wel iemand uit de stad zonder achting voor het platteland. Het publiek - ik begreep dat er zelden zo'n volle perszaal is geweest - zat er in ieder geval wat anders bij dat bij de annexatiespeech van Poetin. Maar veel reden om te lachen was er ook hier niet.

Persconferentie Remkes

Straks is de persconferentie van Remkes. Heel gewaagd, maar ik durf het aan om een lijstje te maken van alles wat er vanmiddag voorbij komt aan woorden; in volgorde van frequentie en belangrijkheid. Ik laat stikstof waar het om begon maar weg. Here we go:
vertrouwen, perspectief, regering, de sector, 2030 en 2035, gebiedsplannen per provincie, piekbelasters, ‘het kaartje’, innovaties, de industrie en de luchtvaart, rechter, markt, meetmethode, PAS, consument, studie, natuur, commissie/autoriteit, agro-industrie/retail/toelevering, Europa, landschap, maatschappij.
Oplossingen (in die volgorde): piekbelasters, anders meten, innovaties, gebiedsplannen, voer, pasmelders vergunnen (om het probleem nog erger te maken), uitkopen en vooral heel veel geld.
Uiteindelijk zal er bar weinig veranderen. Weer een poging die vakkundig om zeep is geholpen. Totdat de rechter weer een uitspraak doet. Of tot de boze boeren weer optoeren. Gelukkig leent het weer zich minder voor demonstraties. De vlaggen zijn bijna weg maar ze kunnen maar zo weer terugkomen.
Ik gun dit niemand, niet de boeren, de overheid en onszelf.

Tadeusz

Norbert Tadeusz, die bleef schilderen toen dat eigenlijk volgens de kunstpraktijk niet mocht. Schilderen was not done. In de Düsseldorfer kunstkringen van de jaren 60-70 ging het om beeldhouwen, installaties en conceptuele kunst. Beuys was de man. Ik zag Tadeusz voor het eerst in Museum Insel Hombroich waar hij een heel paviljoen tot zijn beschikking heeft. Een paar giga doeken waar je niet op uitgekeken raakt. De perspectieven, de figuren, de gebeurtenissen, het is echt bijzonder. Op de foto van het triptiek hieronder zijn al die Tadeusz kenmerken er al. Hijzelf ook.

Schrijven

Ga vandaag beginnen aan een nieuw avontuur. Een post-HBO cursus 'creatief schrijven'. Ben benieuwd wat ik ga leren. Zal het hier te merken zijn? Waarschijnlijk wel. Ik ben zo eigenwijs in het gebruik van woorden, zinsbouw, interpunctie dat ik wel een correctie en oppepper kan gebruiken. Misschien leer ik wel toneelteksten schrijven of reportages.
Rapporten schrijven gaat me heel aardig af lijkt het. Zo is, hoewel ik ook daarbij nog tegen veel regels zondigde, het nieuwe plan voor ’s-Heerenbroek goed ontvangen. Een mooie opmaak is ook wat waard.
We zullen zien.

Maakbaarheid

Waar is de maakbaarheid van de maatschappij gebleven? Verdwenen toen de PvdA – die van de AJC - haar veren aflegde. Maakbaarheid is tegenwoordig alleen nog geaccepteerd als het gaat om individuen. Tot in extremis, zelfs van geslacht veranderen is meer geaccepteerd dan ooit eerder maar maatschappelijk is het onbestaanbaar. Terwijl het zo ontzettend nodig is om de ontwikkeling niet over te laten aan convenanten tussen belangenpartijen of aan de macht van commerciële bedrijven. Volgens mij is hierdoor de een na de andere crisis ontstaan. We sturen niet meer maar laten het gebeuren. Zelfs met al die mondige burgers is er een sterke overheid nodig. Zoals Paul Scheffer zegt, “Geloof in maakbaarheid heeft plaatsgemaakt voor geloof in complexiteit”. Na jaren weer eens het woord maakbaarheid.

Laatste voorstelling

Gelukt. Gisteren de Vonderhoek voor het laatst gespeeld. Op een heel mooie locatie, mooi weer, mooi publiek en goede reacties. Daar doen we het voor. Het was door corona en de boerenprotesten een hobbelig traject. Maar meer dan de moeite waard.
Ik realiseer me steeds meer hoe mooi toneel is om complexe materie bespreekbaar te maken. Daar heb je niet veel inhoud voor nodig, zeker minder dan wat ik allemaal in het stuk stopte. Dat hoeft niet, al die inhoud, ook omdat iedereen steeds meer een eigen waarheid heeft. Men moet alleen willen luisteren en begrijpen.
Toch maar weer verder gaan met interactief theater.

Wandelen

We lopen door Groningen. Geliefde provincie waar na de ene ramp de andere komt. Gelukkig hangt naast de omgekeerde soms ook nog de gewone vlag. Het platteland is opgeschaald. Weilanden hebben geen grenzen meer. De dorpen soms smakeloos gemoderniseerd. Bedum, parel van wanbeleid. Maar wat een schatten van mensen. Zelfs high fives van schoolkinderen. En iedereen heeft een verhaal. Ik zou willen dat we daar weer genoeg aan hadden.
We lopen een eigen route en komen soms op gekke paden. Door akkerlanden. Kermisnatuur zoals een boer zei.

Jaarlijks

Ieder jaar weer. Appels persen. Telkens weer anders. Vorig jaar bijna niks. Nu iets meer opbrengst, maar het blijft toch mager, 14 pakken à 5 liter. Een oude boom draagt nog het meeste. Een mensenleven oud. Toch doen de nieuwe bomen van vorig jaar al goed mee. Peren zijn weer niets. Door de droogte is alles ook wat kleiner.
Verder vandaag nog een jaarlijks gebeuren. Twee jaar niet doorgegaan, nu in bescheiden vorm. Wij organiseerden. De buurt waardeerde het zeer. Het gezelschap op een wagen achter een trekker. Met koffie aan de ene kant van het land in de uiterwaarden en een hapjes-en-drankjes plek aan de andere kant. De boer die er alles over wist te vertellen. En dat op nog geen 500 meter van huis, onbekend terrein. Je waant je heel ver weg. De snikhitte is even voorbij.

Heizer

Vijf jaar geleden gingen we in het zuidwesten van de Verenigde Staten op zoek naar de spraakmakende land-art projecten van de 60 en 70-ger jaren. Een geweldige reis. Twee van de land-art objecten zagen we op afstand want je kon de site niet op. City van Heizer en Roden Crater van Turrell. Deze week is bekend geworden dat het project van Michael Heizer open wordt gesteld voor het publiek. Dat wil zeggen per dag kunnen vijf personen het kunstwerk, het mega-bouwwerk midden in de Nevada woestijn bezoeken.
De NY Times heeft een uitgebreid artikel over met foto’s en animaties van ‘City’. 50 jaar bouwen aan een volstrekt uniek landschap, een meesterwerk. 2,5 kilometer lang en 750 mtr breed.
Of we het ooit zullen zien? Hope so.

Lopen

Opgelost. Ik wandel niet maar loop. Voel me vaak bezwaard als ik het heb over mijn dagelijkse wandeling. Nee, ik loop iedere dag een uur. Ben het met Snijders† eens: wandelen is zo chique. Met wandelen kom je ook in een heel andere omgeving. Denkers, schrijvers, dichters die het hebben over wandelen. Macfarlane, Gros, Solnit. Ik heb er veel van in de kast kast staan. Bijzonder om te lezen.
Maar ik loop dus. Veelal hetzelfde traject. Een groef, om met Maartje Wortel te spreken. Ik schrijf over die trajecten. Niet zo mooi als zij natuurlijk. Ik probeer er kleine landschapsbiografietjes van te maken.

Reageerders

De laatste dagen komen er artikelen in de Stentor die te maken hebben met de komende uitbreiding van Zwolle, richting ’s-Heerenbroek. In het dorpsplan hebben we aangegeven dat we een ontwerp gaan maken voor ‘de binnentuin’ – het (dan resterende) gebied tussen Stadhagen en ’s-Heerenbroek – zodat het open blijft en meer waarde krijgt als natuur/recreatiegebied. Een groene buffer tussen de stad en het dorp.
Bij zo’n krantenartikel hoort een reactiemogelijkheid. Die reacties liegen er niet om: "Hoezo mag daar niet worden gebouwd? We hebben woningnood en dan wil een aantal mensen dat zelf waarschijnlijk mooi woont nieuwbouw tegenhouden? NIMBY-s". D’r zit een heel verhaal achter maar dat is aan ‘reageerders’ niet besteed. Je moet voortdurend in de gaten houden hoe iets wordt geframed. Er wordt wat afgeleuterd op reactiesites.
Dan is Foodlog anders. Het is een digitale nieuwssite over voedsel, landbouw etc. Daar moet je van heel goede huize komen om mee te praten. Ik zou het niet durven, te weinig achtergrondkennis. Het andere uiterste.

Toekomstige uitbreiding Stadshagen, Breecamp west (foto Frans Paalman)

Not invented here

J. reageerde op mijn laatste blog. Ik mocht wel wat vriendelijker zijn voor boeren. We mailen op en neer over onze meningen. Ik zal wat genuanceerder zijn.
Was die dag in de uiterwaarden. Een 'onbekende' wereld. Met een gastvrije boer. Hij had de nodige aanmerkingen op het doen en laten van de ambtenaren en uitvoerders van organisaties als Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en anderen, met wie hij te maken heeft.
Verleidelijk om in te stemmen. Maar ook zij hebben reden om het te doen zoals ze het doen. Niet alles is onzin.
Een van die noviteiten bijvoorbeeld zijn de dode bomen die in de nieuwe geulen worden afgezonken. Door de droogte komen ze nu vrij te liggen. Ze zijn bedoeld om een mini-habitat te creëren voor de waterdiertjes. Ze moeten natuurljik niet afdrijven en daarom liggen vast met kettingen. “Kruiwagens vol”. Ziet er wel een beetje vreemd en kunstmatig uit. Daar kun je hartelijk om grinniken. Toch is het zo gek nog niet.

Behoefte en verlangen

Gisteravond was Sandra Phlippen zomergast. Wat een verademing na de smoothe, suave Umberto Tan waar alles werd dicht-geplamuurd. Gisteren werd er veel gezegd en harde fragmenten getoond. Een wijs mens. Veel van wat ze zei, sprak me aan.
Het kapitalistische systeem dat zij bij de bank probeert te ‘verzachten’ gaat steeds meer eisen stellen, mensen losweken en individuen verrijken maar ook vereenzamen. Ze legde dat uit aan de hand van een analyse van Ignatieff (The need of strangers): de behoeftes – de kurk waarop het kapitalisme drijft – zijn steeds meer geïnstitutionaliseerd. Overheden en alle daaraan verbonden instellingen bevredigen die behoeftes in daartoe ingestelde systemen. Maar de verlangens, naar elkaar, naar geborgenheid, whatever, die mensen ook hebben en die vroeger werden opgevangen in de buurt, familie worden niet bediend.
Ik durf er aan toe te voegen dat naarmate de behoeftes (en eisen die daarbij horen) dwingender en individualistische worden, de behoefte aan verbinding steeds groter wordt. Dan kan ik de idiote protesten van de laatste weken begrijpen: barbecueën op de snelweg, gezellig een biertje drinken, populisme, solidarisering met andere hyperindividualisten zoals de coronawappies (ieder zijn eigen waarheid). Topboeren verbinden zich en eigenen zich die bij uitstek collectieve symbolen zoals de vlag, nb in de collectieve ruimte, toe. Het wrange is dat ze dat alleen maar doen voor de behoeften van hun eigen agro-industriële expansie.
Er is dus iets aan de hand met kapitalistische behoeftebevrediging en het verlangen naar maatschappelijke verbinding. Die lopen uit elkaar en steeds meer uit elkaar.
Ze zouden moeten overlappen. Misschien is dat wat het vrouwenvoetbal zo mooi maakt. Niet al die dure ego's van mannenvoetbal. Even daarvóór was de wedstrijd Engeland Duitsland waarin de collectiviteit het ‘m deed. Geen hoogstaand spel maar iedereen was verbonden, het hele stadion.
Hoe zich dat verhoudt tot prestaties, zag ik weer even dáárvoor: hoe Verstappen en van Vleuten elk in hun eigen vak schitterden. Eigenlijk, dacht ik, is dat alleen maar te pruimen omdat het de kick is van individueel vakmanschap. Stel je voor dat beiden zich hadden moeten opofferen aan het collectief. Dan was de lol eraf. Het ging echt alleen om hen en een paar anderen die ook elk op eigen merites de top haalden. Daar waar sprake is van een team-prestatie moet het, opgeteld, wel tot meer dan de som leiden. Dat zag je in de Jumboploeg van Vingegaard in de mannentour. Die kon alleen maar winnen door het collectief.
Vóór zomergasten, de vrouwenvoetbalfinale, formule 1 en vrouwentour, waren we in het nieuwe museum van Arnhem. Daar zag ik hoe collectiviteit soms ook teveel van het goede is. Er waren twee tentoonstellingen ingericht waarvan alle stukken zo moesten passen in het thema (over klimaat etc en over modern realisme ter linker en ter rechterzijde) dat je als het ware geen stuk meer herkende. Ik merkte dat ik op zoek was naar iets bijzonders dat me aansprak maar dat ik afgeleid werd door ‘het collectief’ en het me onmogelijk gemaakt werd door de dwingende ordening met opschriften en toelichting heen te kijken. Het was bovendien erg druk.
Kortom hoe brengen we de werelden van behoefte en verlangen weer bij elkaar? Misschien heb ik bij de Vonderhoek toch niet zo gek geredeneerd.

Tour

Nooit gedacht dat ik de Tour zo leuk zou vinden. Schaam me er een beetje voor, al dat commerciële geweld. Ik heb een paar etappes voor een groot deel gezien. Het geluid soms afgezet, dan is het net Rail Away.
Er waren dit jaar ook wel een aantal bijzondere momenten. Vooral natuurlijk met Pogacar, Vingegaard en Van Aert. Die Jumboos. Net of het Nederlanders zijn. Als dat geen reclame is! Nog beter dan de blokkades door de boeren.
Gisteren de finish van een etappe. Een outsider, Laporte, dendert over de kopgroep heen. Een van hen heeft er zo weinig weet van dat hij nog even achteromkijkt om te zien wat hij kan verwachten. Maar hij is al geklopt.

Dorpsplan

Soms gaat het mis. Als je klein bent maar ook als je ouder wordt dan zeg je vaker "Zelf doen". Eigenwijs heet dat. We hadden een mooi en snel proces doorlopen om tot een nieuw dorpsplan te komen voor 's-Heerenbroek. Ik schreef het op en bood aan er een mooi boekje van te maken. Het ging mis in de opmaak. Te laat advies gevraagd want ik dacht dat ik dat zelf wel kon. Meestal lukt het ook wel maar deze keer doet het boekje geen recht aan de inhoud. Gelukkig kan het straks, na correctie, in een grotere oplage herdrukt worden.

De vlag

En dat in een van die godvrezende en oranjeminnende gemeenten in ons land waar de echte 'rentmeesters der aarde' wonen. In Lichtmis hing alles vol met omgekeerde vlaggen en op weg naar Rouveen, waar ik een vergadering had over de Boerderijstichting Staphorst – nog steeds ‘in oprichting’ - hield het maar niet op. Slogans, lijken wel bijbelspreuken. Zeg maar Jesaja 25:6. ‘Je moet goed weten, zonder boeren geen eten.’ Denk trouwens dat de helft van de niet-boeren-vlaggen ook op de kop hangen als men de echte prijs voor het vlees moet gaan betalen zodat boeren en natuur er ook nog wat aan hebben.
Weer gaat het niet lukken om de kaalslag van het landschap en de natuur, de verschraling die iedereen moet zien, en het agro-industriële complex op een fatsoenlijke manier te keren. Sabotage zoals altijd.

Luchtballon

Van die zomerse plaatjes. Een ballon die komt óverdrijven. Koeien en honden hebben het er niet op maar het lijkt me wel wat. Even wat koeler, weg van de boerentoestanden, van de trekkers en de zakdoeken, de omgekeerde vlag – wat akelig, er komen er steeds meer; hier in de straat al drie - van de corona, van de klungelige overheid. Je moet daar wel visie krijgen, het overzicht.
Maar is ook wel leuk om met het dorpsplan voor ’s-Heerenbroek bezig te zijn. Net de laatste versie opgestuurd. Of met De Vonderhoek of met nieuwe plannen. En met het snoeien van de heggen. De tuin is weer twee keer zo groot.

Sanne

Mooi zoals Sanne, het toneelstuk dat we gisterenavond zagen, werd neergezet. Alle ingrediënten om er een gedenkwaardig geheel van te maken zaten erin. Het was een stuk over de boerenproblematiek van nu in de taal van een boerenklucht, veel emotie, voorspelbare grapjes en personages, karikaturen (vooral van niet-boeren) en veel effecten. Tot de onvermijdelijke trekkers toe. Goed gebruik van film en muziek. En het geheel geweldig georganiseerd. Alleen te weinig & slecht eten. Een boerenmaaltijd?
Maar ik heb me zelden zo gepiepeld gevoeld. We zijn gebruikt om voor het zielige verhaal van de boeren te applaudisseren met een spandoek van FDF - die het doen met de fascisten van FvD - voor mijn neus. Opgejut door jonge boeren. Wie krijgt niet direct een brok in de keel als die geen toekomst (zouden) hebben? En dat alles onder de slogan 'Samen Doen’.
Uiteindelijk een en al gif. Als je niet meedoet dan ben je tegen ons. Klote avond.

Toneel en stikstof

Het waren drukke dagen. Gek dat het allemaal op de een of andere manier samenhing.
De aanmeldingen voor de Vonderhoek liepen nog niet zoals we wilden. Er moest wat meer energie achter. Mijn netwerk mailen, zorgen voor een kranteninterview en voor de sociale media. Het lukte. Hoewel minder dan verwacht, we hadden we toch een goed gevulde zaal/kapschuur.
En toen bleek dat we niet konden spelen omdat een van de speelsters met een leidende, letterlijk verbindende rol, corona had. Dus weer alles en iedereen af moeten zeggen en zoeken naar een nieuwe datum.
Ondertussen werd de foto van de achterkant van de vrachtwagen van het boerenprotest opgepikt door de NRC en werd gebruikt door de minister zelf voor een aangifte wegens bedreiging.
Alles rondom die demonstratie in Stroe en de stikstof zelf maakt ook onrustig. Al die kanten, aspecten, oordelen. Hoe los je dit in godsnaam op? Las vandaag: doe het als de waarheids- en verzoeningscommissie in Zuid Afrika. Misschien zo gek nog niet want iedereen heeft boter op het hoofd, het heeft al zo lang, decennia geëtterd en de boeren weten zich nu gesteund door een stel populistische en fascistische politici wat de zaak alleen maar erger maakt.

Gezellig

Toen we terugkwamen van vakantie, reden we ter hoogte van Rijssen onder een viaduct door waarop een aantal boeren met hun tractoren aan het demonstreren was. Het was een mooie avond om samen een pilsje te drinken. Later bleek dat ze ook een pop - voorstellende een boer in een strop - hadden opgehangen aan een uitschuifbare kraan. Akelig.
Vanavond reden we achter een vrachtwagen met een wel heel luguber opschrift. Is zoiets niet strafbaar in dit gave land?
Het wordt weer gezellig.

Mag weer, moet weer

Hoezo het leven beteren na corona? We zijn weer terug bij ervoor. In alles waarin wij niet zelf bepalen wat er gebeurt maar het geweld van het geld en belangen. Toerisme. Natuurlijk kunnen we kiezen maar de combinatie ‘ik heb al zolang niets meer gemogen’ en de aantrekkelijkheid van de zon, het vertier, de eindeloze mogelijkheden laat zich nauwelijks weerstaan. Zo ook in en rond de Biënnale in Venetie waar wij afgelopen twee weken waren.
We zijn dus niet beter alleen zeggen we met minder (vertier, comfort) toe te kunnen.
De stad, de vaporetto’s waren weer afgeladen vol. Toppunt was het schiereiland van Jesolo. Het Lido de Jesolo is een landtong van zo’n 15 km lang en smal, met 15 km auto’s, mensen en campings. De kampeermiddelen worden ook steeds groter en luxer.
We kampeerden er op een kleine boerencamping. En ons kampeermiddel lijkt steeds kleiner te worden.

Weer kunst

Ben in Venetië, een Biënnale van schoonheid, vrouwelijkheid en heel veel nieuwe kunstenaars. Ben als man heel anders gewend. Zo wie zo nog wat ongemakkelijk om hier te zijn waar we met zijn allen - zelfs zonder cruiseschepen - de stad weer overspoelen alsof er niets is gebeurd. Goed om vandaag een van de “tuinen van verwondering” te bezoeken. Een rondleiding langs beelden en objecten in een park/olijfgaard bij Pistoia. Wat een verstilling. Stel je voor dat je een beeld mag kiezen voor in de tuin. Misschien wel dat van de wachters / lijkkisten / mummies / grafstenen van de Poolse Abakanowicz, een van de enkele vrouwelijke kunstenaars onder alle illustere mannen.

Boeren allerlei

Het Ministerie van Landbouw komt met berekeningen die laten zien dat in sommige gebieden (waaronder Overijssel) meer dan 50 % stikstofreductie gerealiseerd moet worden.
GS van Overijssel komt vandaag met 25 miljoen op de proppen om PAS melders - boeren die door de uitspraak van de raad van State eigenlijk hun vergunning kwijt zijn - toch een vergunning te geven en te compenseren.
Boeren zijn boos. De trekkers worden al gestart. Men gaat weer optoeren.
Ook wordt deze dagen 'Boerenperspectief’ opgericht, een initiatief om boeren perspectief te bieden en de mens achter de boer centraal te stellen.
En dan besluit Agrarisch Erfgoed Nederland ‘de Vonderhoek gaat op de schop’ niet meer te ondersteunen. In dat stuk wordt volgens mij een ander, speelser perspectief geschetst. Iets wat de nieuwe burgemeester van Voorst wel kon waarderen.
Ik ga op vakantie. Zoek 't maar uit.

Hemelvaart

Hemelvaartdagen. Met al die anderen een paar dagen weg, bijna in de file gestaan. In Weert op de camping met familie. Er was minder goed weer beloofd. Dat viel mee, valt altijd mee als je toch buiten bent.
Op zoek naar het openluchttheater de Lichtenberg. Verboden toegang, hekken en prikkeldraad. Graffiti. Kleinzoon fotografeerde het clandistien.
En de dag erna naar het paradijs van Koen van Mechelen in Genk, Labiomista. Een nieuwe dierentuin / tuin voor dieren, maar dan heel anders.
Tenslotte gisteren de laatste van drie voorstellingen van ‘de Vonderhoek’ in Delden meegemaakt. De Buurt wordt steeds beter. Mooi om te beleven.

Een druk platteland

Ben nog aan ‘t bijkomen van een paar drukke dagen. Eerst dorpsplan ’s-Heerenbroek, een bijeenkomst met 25 mensen om tot concrete projecten te komen met bewoners en externen. Zouden gaan fietsen maar het regende iets te hard.
De volgende dag, familiedag hier in de tuin. 35 mensen, van baby tot senior+. Altijd weer veel praten en luisteren.
En zondag de première van 'de Vonderhoek gaat op de schop'. Prachtlocatie, volop zon, volle bak en technisch alles voor elkaar deze keer. Goed spel en een inhoud die tot discussie leidt. Niet altijd precies die je wil maar toch.
Wat heb ik toch een mooi leven.
Na al dat geweld afkicken. Kamperen.

Droogte?

Wil je niet in je gazon hebben. Mollengangen vermoed ik die door droogte goed zichtbaar zijn. Of woelratten. Zal wel geen gelekte round-up of een ander middel zijn. Voorbode van de echte droogte die er nog aan schijnt te komen? De ondergrond wordt weer zichtbaar.

Stortbak

Ben inmiddels stortbakexpert geworden. De wc boven bleef doorlopen en dat werd het irritant. Niet duurzaam. Moest me weer verdiepen in stortbakmechanismes. Het membraam, de ring, pakking en zitting, de kooi, de dobber, de hevel. Allemaal van die cryptowoorden.
Eigenlijk is het een ontzettend complex geheel, zeker waarvoor het allemaal dient. Het moet water opslaan en, indien nodig, dat met enig geweld laten ‘vallen’. Kan toch niet zo moeilijk zijn.
Waarom kan het niet gewoon met een sensor. Die registreert als de bak vol is. Een elektrische knop - nu is alles analoog - geeft een signaal aan de bodemklep, die gaat open en het water wordt er met kracht ahw uitgeduwd. Kan allemaal met een chip.

Try-out in Tonden

Gisteren speelden we de try-out van ‘de Vonderhoek gaat op de schop’. Op een boerderij in Tonden. In de voergang van loopstal waar rondom zo’n 80 melkvee en 30 jongvee stond. Het melkvee was tevreden, het jongvee onrustig. De robot zoemde en siste de hele voorstelling.
Try-outs zijn bedoeld om te ervaren hoe het stuk wordt gespeeld en beleefd. We hebben er goed gebruik van gemaakt.
Het stuk is serious business, weliswaar de actualiteit van een paar maanden geleden. Wat dat betreft zou je de spelers iedere week een nieuwe tekst willen geven zoveel is er aan de hand, ook in de Vonderhoek.
De liefde in de tweede heft maakte veel goed.
Verstaanbaarheid was een dingetje. Zoals de geluidsman zei: als je geluid wil versterken dan moet je dat wel hebben - dus duidelijke stemmen - en je zou niet het achtergrond geluid willen versterken.
Maar een mooie, eenvoudige enscenering, passende intermezzo’s, de spelers zijn goed gecast en hebben er schik in.
Het gaat echt wat worden.

Orientalis

Het is zwoegen voor kleine musea, zeker als er meerdere belangen zijn. Afrika musea is eigendom van paters maar wordt geexploiteerd door een museumstichting. Dat gaat niet goed. De discussies zie je voor je. We waren even in Orientalis. De vroegere Heilige Landstichting. Eens was het eenduidig. Nu moet iedereen bediend worden: het jodendom met een Israelische nederzetting, een Arabisch dorp, vluchtelingen, een Romeinse straat en een tentoonstelling met paaseieren. In de winter oefent het leger er in het Arabische dorp. Van alles wat en dus ...? Lijkt me een heel moeilijke opgave.

Besturen

Kom de laatste tijd vaker in een situatie waarin ik mag adviseren over projecten en besturen. Het valt me op dat er twee tradities zijn. Twee uitersten met alles ertussen.
Aan de ene kant de besturen die alles formeel willen regelen, dicht tegen de overheid en haar geldpotten aan schurken, voor het grote geld gaat. Een bestuur heeft waar in ieder geval een oud-burgemeester en vergelijkbare ex-bobo’s in zit en dat pas in actie komt als dat grote geld er ook daadwerkelijk is. Dan trouwens merken dat ze in een bureaucratisch geheel terecht zijn gekomen en het ook nog moeten uitvoeren. Leader is voor mij altijd het voorbeeld. Een innovatiefonds, een groeifonds moet noodgedwongen veel van het geld besteden aan het beheer in plaats van ‘het werk’. Herzberger vandaag in de haar NRC Column.
Aan de andere kant het bestuur dat uit een paar halve zolen bestaat die soms tegen onkosten met de middelen die er zijn mensen enthousiasmeert. Niks overheid, niks groot geld (en zeker geen Leader), niks werkgroep om de werkgroep. Geen oud-burgemeester maar een netwerker.
De laatste constructie past in deze tijd qua organisatie maar alle miljarden die op de plank liggen vragen juist om al die vastleggende structuren die corruptie zozeer in de hand werken dat een circus aan controles nodig zijn.
Goh, ik wou dat er wat kleingeld voor al die kleine, schamele maar zo belangrijke projecten overbleef. Dan zijn de mensen erbij ook wel te vinden. De groten mogen alle miljarden hebben.

Liegen

Een geaccepteerde variant van ‘Flood the zone with shit’, de aanpak die Trump leerde van Bannon en waardoor de waarheid rekbaar is geworden, is „If you can’t dazzle them with brilliance, baffle them with bullshit.” (NRC 7 april, Hubert Smeets). Of, zoals zo vaak gebeurt met ingewikkelde dossiers - ook al zo’n passend woord - overstelp de onderzoekers met zoveel stapels papier en data dat ze er nooit meer uitkomen. Of plak zoveel af, maak zoveel zwart, zet er zoveel # in dat het onleesbaar wordt. Methode toeslagenaffaire. Of noem het ‘een speciale militaire operatie’. Lieg gewoon, het mag.

Still uit video van Jonas Staal over Bannon op expo in Nieuwe Instituut.

Graszaadjes

In de winter had ik 'n heg teruggesnoeid. Niet zo’n klein beetje, soms wel een meter. Gisteren de strook die vrijkwam met gras ingezaaid.
Vandaag is het zo koud en winderig. Die graszaadjes zullen wel balen. Liggen ze daar op de koude grond, zonder beschutting. Voordeel is dan wel dat ze niet worden opgepikt door de vogels want die denken, hoe kan iemand nu gras zaaien. Dat verwacht je toch niet.
Een foto van het snoeigeweld deze winter.

Een paar projecten

Deze week weer ouderwets een paar projecten een eind verder gebracht. De Boerderijstichting Staphorst is een feit na een bijeenkomst ter plekke. Nog wat onwennig door corona. De dag erna de strategie rondom de nieuwe dorpsvisie voor ’s-Heerenbroek besproken. Met de Dorpsraad, als reactie op de verdere uitbreiding van Zwolle, Stadshagen.
Gisteren is de ticketshop voor de eerste voorstellingen van de Vonderhoek geopend. Spannend. Alles is spannend. Het stuk, de uitvoering, de reacties, de actualiteit. Bij alle nieuws van de nu - oorlog, klimaat, democratie, beleid - is het net of je iedere dag een nieuwe tekst nodig hebt want alles wat je zegt is op het zelfde moment achterhaald. De manische samenleving.

Oorlog

Die oorlog is echt ouderwets. Alles kapotschieten, ingraven, loopgraven, bevoorrading die mis gaat, tanks die vast komen te zitten, propaganda als belangrijke wapen. Net of men 50 jaar stil is blijven staan. Een oud adagium luidt, met kennis van de vorige oorlog gaat een generaal een nieuwe oorlog in. Sebald beschrijft dat voor Fort Breendonk bij Antwerpen. De Golfoorlog liet in ieder geval nog van die precisiebombardementen zien, die waarschijnlijk ook vooral voor de PR waren.
Het is maar goed dat het zo gaat want met nieuwe wapens zou de ramp veel groter zijn.

Museumbezoek

We waren gisteren niet de enigen die de tentoonstellingen in het Kunstmuseum in Den Haag wilden zien. Het was een hele drukte, gemiddelde leeftijd tenminste 60+. Veel vriendinnen-, fiets-, bridgeclubs. En dat bij een tentoonstelling van Paula Rego die je eigenlijk in je eentje zou willen zien. Een actuele tentoonstelling denkend aan de Oekraine. Fascisme, dictatuur, onmenselijkheid. Haar leven gaat aan je voorbij.
Voorlinden is om de hoek. Zonder museumjaarkaart moet je een forse entree betalen maar dan kun je een alle rust genieten van heel veel kleur en optimisme. De dansvideo's van Anouk Kruithof alleen al.
Toch een foto van het werk van Rego. Een van een drieluik, naar William Hogarth, een gearrangeerd huwelijk. Zoveel verhaal.

Recensie

Omdat de keuken wordt geschilderd gingen we uit eten. In een restaurant waar we vaker komen. Je kunt er tot de Kroon gaan. Mooie ruimte met, buiten, loungebanken en bescheiden versierselen. Vriendelijk welkom geheten, de jassen worden aangenomen en voor ons opgehangen. Er zijn twee grote gezelschappen, een paar tafeltjes zijn bezet. Het hotelschool-meisje is netjes tuttig.
Ik bestel de zeebaars, vrouw een tournedos. In kleine lettertjes staat er dat die €5,- meer kost dan de rib-eye in dezelfde regel. Slim: lekker gemaakt en dan pas zien dat die zoveel duurder is.
De zeebaars ligt huid-boven. De huid is krokant maar het bedje waar alles op moet liggen is door de wat slappe zeebaars wat soggy: een kwakje cokosrijst, een paar mini-tomaatjes - het heet, zie ik, tomatensalsa -, 2 dikke groene asperges en twee hele, hele dunne. Die zullen ze in de keuken vast we wattenstaafjes noemen. De tournedos is niet schroeiheet, lauw zelfs. Als vrouw er wat van zegt als er, zoals dat past, gevraagd wordt of alles naar wens is, krijgt ze te horen dat ze dat direct had moeten zeggen want dan hadden ze er wat aan kunnen doen: opwarmen in de magnetron zeker. Nu krijgen we de koffie kadoo. We nemen nog een dessert. Twee keer dame blanche. Ik ken die als een schaaltje met bolletjes ijs, warme donkere chocoladesaus apart, slagroom en soms een koekje. Hier is het een erg lelijke coupe met onderin een Hanos melange van bastonje, chocoladeachtige kruimels. Twee bolletjes ijs en twee plaatjes pure chocolade-met-zeezout. Geen slagroom. En de saus is melkchocolade die niet stolt en zorgt voor een drabberig geheel onderin. Mierzoet. Met alle extra’s bij de koffie hebben we de suikers voor de hele week weer binnen. De rekening, € 90,-, daar moeten we op wachten en we besluiten vóór af te rekenen. De jassen moeten we zelf ophalen.
De horeca heeft het niet makkelijk. Personeelstekort alom en dan moet je gebruik maken van alle pasklare melanges en ingrediënten. Als je niet uitkijkt wordt koken dan het in elkaar zetten van een Hello Fresh maaltijd op een bedje van gastvrijheid.

Plekken

Altijd kom ik weer op bijzondere en nieuwe plekken. Dat is het mooie van locatietheater waar ik veel mee bezig bent. Maandag op verkenning rond de Roodenhoek, bij Biervliet in Zeeuws Vlaanderen. Bovenste foto. Een van de plaatsen in Nederland met hoek in de naam. Ik maak van vier ‘-hoeken’ een soort reportage die zal verschijnen (als het lukt) rondom de voorstelling de Vonderhoek. En vandaag was ik op een oude boerderij in Wilp, op landgoed de Poll. Onderste foto. Daar gaan we de première spelen.
D’r moet nog wel het een en ander gebeuren voor het zover is.

Gezocht

Bij de theaterproductie ‘De Vonderhoek gaat op de schop’ moeten we, door het wegvallen van de beoogde speler, op korte termijn een waardige vervanging vinden voor de rol van Michiel.
Michiel speelt een vooruitstrevende jongeman, bijna afgestudeerd in Wageningen, die na zijn studie het landbouwbedrijf thuis over zal nemen maar daarbij wel een andere kant uit wil gaan dan zijn vader die nu het melkveebedrijf heeft. Hij is vaak thuis en over de landbouw hebben ze de nodige onenigheid. Omdat zijn vader ziek wordt moet Michiel het bedrijf eerder dan gepland waarschijnlijk overnemen. Ondanks het verschil van inzicht is Michiel graag in de Vonderhoek vooral omdat zijn buurmeisje met wie hij vroeger al goed kon opschieten daar woont. Ze vinden elkaar aardig ….
Misschien heb je een tip. Misschien wil je de rol zelf wel spelen. Laat maar weten, dan krijg je meer informatie.

Schrijven 2

Ben na het Sebald hoofdstuk over de wandeling in Engeland, verder gegaan en heb een verslag geschreven van een van de dagelijkse wandelvarianten hier. Wie weet misschien kom je het tegen en wil het wel lezen. Zie hier. Het is niet ge-edit en zal ook nergens gepubliceerd worden maar ik heb er wel plezier aan.

Schrijven

Ik vind schrijven leuk. Misschien had ik er mijn beroep van moeten maken maar dan had ik waarschijnlijk de inhoud gemist, je ergens in vastbijten. Je moet ook goed kunnen schrijven. Na de middelbare school had ik heel veel moeite met fatsoenlijk Nederlands schrijven want als je vreemde talen, met name de klassieken moet vertalen dan leer je alleen maar krom Nederlands. Het heeft jaren gekost voor ik van die vertaler-taal afkwam. En er is nu nog genoeg aan te merken op zinsbouw, ritme, afwisseling, woordgebruik. Noem maar op. Maar met een goede eindredactie kom ik een heel eind.
Een verhaal waar ik trots op ben is het Sebaldiaans verslag van onze wandeling in Norfolk afgelopen september dat als een artikel is verschenen in de januari- en februari-editie van Geografie, het blad van het KNAG.
Hier de link naar het hele artikel.

Nieuwe inzichten

In het kader van het Waterschapsproject ‘Stroomlijn’ is de vegetatie in de uiterwaarden opgeschoond. Alles wat een goede doorstroming in de weg stond is opgeruimd. Nu gaat Rijkswaterstaat weer dode bomen plaatsen om de biodiversiteit van de IJssel te vergroten. Bomen worden afgezonken en met kettingen vastgelegd om een passende habitat te creëren. Rivierhout.
Doet denken aan rechte beken weer laten kronkelen. Jonge bomen weghalen omdat ze niet passen in een nieuw ontwerp.
Het zal wel niet anders kunnen maar ’t is net of we teveel geld hebben en we bezig moeten blijven. Of zijn het altijd ‘nieuwe inzichten’.

Family photo

For this occasion, the blog is in English since there might be non-Dutch speaking readers.
I got this festive photo from Sarah, a great granddaughter of Francis Colby Walworth who is seen seated in the middle of her extended family, celebrating her 80th birthday, around the 1930's. Sarah’s mother Mary is in the picture the somewhat dreamy girl - the only one with a bow in her hair -, sitting in the front row in the middle.
Lies stayed during her year-out on an AFS program with Sarah’s family in North Tonawanda, NY. We still cherish the contacts we have with this loving US family.
I fantasize, seeing a photo like this. Family relations, status, profession, appearance, health, clothing. Personal traits as happiness, maturity, all those characteristics, some of which might well be visible. 44 Persons, half are women and half are men. Broad-nosed and lean-nosed. Three (or four?) moustached, no beards. Neatly dressed. The men’s suits somewhat oversized. A serious occasion, hardly any smile.
I happen to see some resemblance in present family members yet that might be imagination. Actually it is all about imagination.

Oorlog

Moeten we echt een oorlog beginnen? Wat armzalig. Mensen, militairen en burgers, dood laten gaan om de baas te zijn. Om vermeende vernedering te wreken. In deze tijd. Beschaving heet dat. Aan de grens van Europa dat de mond vol heeft van vrede. Hoewel, met migranten weten we ons ook geen raad.
Loopgraven met gepotdekselde planken, soldaten met kalasjnikovs. Zonder dat zou het een plaatje zijn uit de eerste wereldoorlog. Hoe is het mogelijk.

foto Tyler Hicks/The New York Times

Gemiddeld

Ik tref het wel. Ik ben volstrekt middle of the road: wit, man, boomer, kaal 1 mtr 75. Hét model waar alles op is afgestemd. Een algoritme op zich. Ik heb wel bloedgroep AB+, dat is tenminste nog iets bijzonders. Valt nog mee dat ik niet op de gemiddelde Nederlander lijk, getuige het plaatje. Want ieder mens wil zo graag uniek zijn.

Amber

Vijftien jaar geleden maakten we een reis door de Baltische Staten. Ik dacht daaraan toen ik in een verhaal opschreef dat dit huis wel eens Klein Livonia genoemd wordt. Livonia was een oud rijk dat delen van Letland en Estland besloeg. Ik kocht er toen een stuk barnsteen, amber. Amber is hars waarin alles dat er in terecht kwam, mee is gestold.
Je kunt wegdromen als je de inhoud bekijkt. Alsof er van alles nog in beweegt. Tientallen miljoenen jaren oud leven zit erin en ik heb het gewoon. Het schijnt ook nog alle mogelijke heilzame werking te hebben. Wat precies? Geen idee.

Een sloom begin

Zelden zo’n sloom begin van het jaar meegemaakt. De dagen worden langer maar de winst ervan wordt teniet gedaan doordat de zon er niet aan te pas komt. Regen en dreigende regen. Voor het koudegevoel moeten we het doen met de Elfstedentocht van 25 jaar geleden. De besmettingen lopen weer op. Opstaan is een crime. Er doet zich weinig voor. Wat zou het ook, als we geen vuurwerk mogen afsteken doen we het toch.
Je weet ook dat het weer zo anders kan zijn. Denk aan vorig jaar, het einde van het kabinet en de bestorming van het Capitool, allebei democratische hoogstandjes.
Het wordt vast beter.

Nieuwjaar

Heb een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar.