Overslaan en naar de inhoud gaan

Talent

Prachtig, de wereld gaat er op vooruit. Vandaag presenteert de NRC 101 jonge talenten op alle mogelijke kunstgebieden. Meer dan helft 1,2,3e generatie migrant, meer dan de helft vrouw. Van de 101 talenten ken ik er een of twee. Kunst loop altijd voorop.
Het maakt het wel moeilijk om subsidie te krijgen voor een lokale/regionale voorstelling met amateurs van hier over een weinig sexy onderwerp als MKZ. Hoewel? Super Fruut is wel grensverleggend.
Ik zit te weinig in de wereld van de jonge talenten en teveel in de oude witte wereld om echt verder te komen. 

Ruimte

Nu Rem Koolhaas het heeft gezegd is het waar. De stad is vol en af, het platteland biedt alle ruimte om de vragen van de toekomst kwijt te kunnen. De giga accufabrieken van Tesla in Nevada zijn zijn voorbeeld. Hallen van meer dan een kilometer lang, waarbij vergeleken de ‘dozen’ hier maar schaalmodellen zijn. Toch doen we goed mee. De landbouw is zo intensief dat we ruimte overhouden om nog meer aan export te doen. De windmolens, zonnevelden, wateropvang, grootschalige woningbouw kunnen nog makkelijk een plek krijgen. 
Wat dit soort technologische vergezichten betekenen voor de kwaliteit van leven, de verhouding stad en land - waar de stikstofoproer ook mee te maken heeft -, daarover heb ik nog weinig zinnigs gehoord.
Zal toch naar het Guggenheim moeten in NY om de tentoonstelling van Koolhaas te zien. 

Globalisering

Van Engelen en Thieme vandaag in de NRC naar aanleiding van de coronacrisis:
“Globalisering is niet het verhaal van toegenomen handel tussen landen. Het is het verhaal van multinationale ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor ruim 80 procent van de mondiale handelsstromen [...]. De geografie hiervan heeft niets te maken met specialisering en locatievoordelen, maar alles met arbeidskostenontwijking, regelontwijking en belastingontwijking. En deze globalisering wordt mede mogelijk gemaakt door fiscaal gesubsidieerde kerosine en stookolie, de gestandaardiseerde container, een geavanceerde infrastructuur voor belastingontwijking die in handen is van de grote vier accountantskantoren, Amerikaanse satellieten die track and trace mogelijk maken, en de Amerikaanse marine die al sinds jaar en dag voor veilige zeeroutes zorgt.”

Van die dingen

Een week met van die dingen. Een vergadering waarbij ik maar ben weggegaan. Zonder een echte agenda maar iedereen had een eigen. Dat schiet niet op. 
Op bezoek bij een verwarde 98-jarige die het wel gezien heeft. 
De film For Sama, een moeder filmt haar leven in het kapotgeschoten Aleppo waar ze probeert door te leven. 
Een afwijzing voor Super Fruut. 
Om het verhaal van SF beter te begrijpen ging ik naar de slechte film Little Joe. 
Veel steun voor de plannen van Coöperatie Polder Nijbroek. Wat wil je ook: een burgerinitiatief, energie en starterswoningen; dan beweegt de overheid. 

Afzwemmen van S. en een bezoek aan Art Rotterdam: te vol, benauwd en duur. 
En een storm-met-een-naam in het vooruitzicht.  

Senseo

Philips houdt op met de huishoudelijke artikelen. Kan me daar wel iets bij voorstellen want toen ik vanmorgen bij het repair cafe was, bleek bijna de helft van patiënten een Senseo koffiezetapparaat. Met vergelijkbare euvels, bijvoorbeeld een verroest magneetje in de vlotter. Men heeft zelfs Senseoreparatieochtenden en een speciale eerste-hulp tekst voor Senseo apparaten. Bovendien smaakt Senseokoffie niet.
Ik had een ander euvel, niet interessant. De foto ook niet. Een kapotte termostaat van een Kärcher.

Stichting CLIJ

Heb samen met een collega ontwikkelaar een stichting opgericht. Stichting Cultuur en Leefbaarheid IJsselvallei. CLIJ, uit te spreken als ‘klei’. 
Ik had vanwege de organisatie van Superfruut een stichting, vereniging of ander juridische eenheid nodig om aan geld te komen. In de loop van de tijd al meer voorbeelden tegengekomen waarbij mensen plannen hebben maar geen goede organisatie-basis om verder te komen. 
Dus iedereen die wat wil maken, doen, starten in de IJsselvallei op CLIJ gebied - en dat kan hele breed zijn - welkom. 
Hieronder een idee voor een logo? 

New Orleans

De afgelopen twee weken op reis geweest naar New Orleans. Maar niet echt. Via het boek, the yellow house van Sarah Bloom, via Treme, de HBO serie over de stad na Katrina en met de hulp van Street View. 
Alsof je er bent geweest. Nu weet ik alles over de stad. Natuurlijk vertekend en geromantiseerd. Over de muziek en het eten, de falende politie en het geweld, de carnaval, de second line parades. East New Orleans, de 7the ward en Treme, en het French Quarter. Van rijk en arm en nog armer. Over het geklungel van de corrupte overheid, de mislukte wederopbouwprogramma’s als Road Home. En over al die mix van alles en iedereen. Veel muziek. 
De klamme warmte en de muggen krijg je gelukkig niet mee. 
Heb me zelfs gewaagd aan het bereiden van een heuse Gumbo maar dan zonder okra. Zal daar nog lekkerder zijn. 

Kleur

Gisteren in Amsterdam. Een sombere regendag maar nog zelden zoveel mooie kleuren gezien. De tentoonstelling van Hop en Svenson in Huis Marseille. Lichtgevoelige film bestreken met het kleurresidue van planten. Overal vandaan. Een wand met de kleuren van 273 planten in Amsterdam. 
Hier de kleur van twee planten (de rode is een vertakte leeuwentand, de andere weet ik niet) binnendijks en buitendijks langs de Waal bij Nijmegen. De grondsoort zou het verschil maken. 
Zo'n mooie kleuren. De combinatie. 

Yellow House

Hier moet het Yellow House hebben gestaan. In Oost New Orleans. Een achteraf-buurt maar heel lang 'resilient'. Bijna 15 jaar na Katrina is dit wat er over is van de plek waar het shotgun house stond. Daar woonde Ivory May en uiteindelijk 12 kinderen. Fascinerend om het boek te lezen met streetview als een roadmap. Letterlijk. Waar speelde het zich af, hoe zag het eruit? Met Google Earth kun je nog net terug voor Katrina.
Een indrukwekkend document van de dochter, Sarah M. Brown.

Toekomstkaart

Wetenschap moet vooruit kijken. Dat deden onderzoekers van de WUR. 2120. Het levert een interessant kaartbeeld. De IJsselvallei is twee keer zo breed want neemt veel meer afstroom over van de Waal. Terwolde ligt te midden van de stroomgeulen. De landbouwgrond tot een-derde teruggebracht. Veehouderij terug in schaal en anders van karakter. Zandafzettingen voor de kust, landbouw en energieproductie op de Noordzee, water via het IJsselmeer + drinkwatervoorziening. Stedelijke ontwikkeling vooral op de hogere zandgronden.
Voorspelbare bewegingen.

Nieuwjaar

HX wenst u een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar.