Overslaan en naar de inhoud gaan

Emotie

Na al die emotie van de afgelopen week, de verkiezingen met dat rampzalige resultaat, - weer hetzelfde als al die andere pogingen om anders met de aarde, dieren en voedsel om te gaan; de boeren van de agro-industrie hebben weer gewonnen; alles wordt uitgesteld en het hele platteland wordt er deze keer bij betrokken, agrarisch populisme - past het eigenlijk perfect om EICAS te bezoeken, het nieuwe museum in Deventer gewijd aan de Zero kunst. Armando, Schoonhoven, Henderikse en Peeters en anderen van de Nul beweging. Koeienhuiden als readymades. Of deze zoete Spice Girls paneeltjes.
Een heel andere emotie.

Keet

Hoe komt dat ding daar? Hoe komen mensen die willen schaften daar? Er brandde licht. Titel: keet. Een keet dus. Vervreemdend maar ook weer niet. Precies de goede verhoudingen. Die rood-witte banden. Omhooggetild. De restante van een eruptie, Sisyphus, de hopeloosheid van …..,
In ieder geval een beeldschoon object in een tentoonstelling Labyrint bij AG, ‘ruimte voor nieuwe kunst en media’ van de HKU. Een collectief van acht kunstenaars, Octa III, die twee aan twee werk maakten, niet herleidbaar. En daarom zo goed als onbegrijpbaar. Maar wat geeft ‘t.

Alles via de wet en de rechter

Het hangt in de lucht. Iedereen heeft het erover en overal gaat het over rechten. Rechten voor dieren, voor rivieren, voor water, voor bomen, voor het ongeborene, voor de boeren, voor stikstof, voor de aarde, voor doodgaan, voor landschappen, voor water.
In de NRC van gisteren: "Het is noodzakelijk om het IJsselmeer op te waarderen tot rechtspersoon zodat er rechtszaken gevoerd kunnen worden. In Spanje is de lagune Mar Menor daarvan een voorbeeld; die kreeg vorig jaar rechtspersoonlijkheid en werd zo het eerste ecosysteem in Europa dat afdwingbare rechten krijgt."
Dat moet dan allemaal in wetten vastgelegd, gecontroleerd, gesanctioneerd worden. Terwijl het parlement, de rechtspraak en het gezag het al zo druk hebben. Goudmijntjes voor de juristen. Bovendien, ik geloof niet in al dat ‘juridificeren’. Het is een zwaktebod. Je zou er, weldenkend en positief, uit moeten zien te komen.
Maar toch, misschien past een voortdurend afwegen. Soms polariseren en dan weer niet, soms de rechter inschakelen maar liever niet.
Voorlopig ben ik blij met deijsselanders.nl, al die verhalen en meningen die het Landschap uitspreekt. Kijken wat dat gaat zeggen.

Evoluon

Het Evoluon is opgeknapt en weer in ere hersteld. Een rondleiding gehad over de tentoonstelling Retro-Future, boordevol informatie die zou moeten boeien. Dat deed die van geen kant. De interactieve dingen deden het, de afwisseling was groot en je kon het allemaal meekrijgen. Waarom dus niet geraakt door dit stukje industrieel erfgoed, een rijksmonument. Het was teveel, het was te educatief, het was te bekend, het was te goed bedoeld. Of ben ik eigenwijs, hoor ik niet bij de gewenste doelgroep, ben ik blasé. Waarschijnlijk alles van dat en nog meer.
Zoals Remkes vandaag zei: ‘er wordt teveel gezonden en te weinig geluisterd’.
Had Rutte ea ook eerder moeten doen in Groningen. En na het luisteren, actie. Nu rest alleen aftreden. Heel snel.

Blog

Al bijna 19 jaar hou ik dit blog bij. Tenminste een keer per week schrijf ik iets over waar ik mee bezig ben, wat me bezighoudt, wat me opvalt of wat dan ook. Een paar vaste lezers maar aan publicieit en reacties levert het niets op. Daar gaat het me ook niet om. Ben er toen mee begonnen om te laten zien dat ik (goed) bezig ben en bezig blijf.
Nu is het de eerste keer dat ik gewoon vergeet, niet geinspireerd ben iets te schrijven. Terwijl ik evenveel te melden heb als anders. Er is genoeg te doen. Komt het omdat ik vandaag een mailtje kreeg van iemand die het over een writersblock had of is het toeval?
Ik pak het weer op. Met een foto van Jana Cox die promoveerde over het tekort aan sediment in de grote rivieren. Een artikel met een foto van de atlas van het Holoceen. Ik was medeorganisator toentertijd van het congresje om de atlas te promoten. Bovendien ben ik druk met de bijdragen over de IJssel die ons toespreekt.
Alles is toeval, het writersblock, de IJssel anders en de atlas.

Roosbeef

Na jaren weer eens naar een concert. Roosbeef in Tivoli. In goed gezelschap. Ze was ouder geworden. Het publiek ook. Maar haar muziek en teksten nog als eerder. Hoorde haar voor het eerst met het liedje over de boerderij die gesloopt moest worden. In Duiven. Met Cabongo 1 en Cabongo 2. Ezels denk ik. Kon er me alles bij voorstellen.
En nu ben druk met 'de IJssel anders'. De website wordt steeds voller. Ga kijken.

Kolonisatie

Heb het weer lekker druk. Klein projectje in Kampen, de avond op de Houtzagerij, het meesterwerk over ‘de IJsselvallei spreekt’ en nadenken over een scenario voor de IJsselFilm in Wijhe: het verbeelden van een beladen koloniale gebeurtenis in haar geschiedenis. Als ik meer weet, vertel ik er over.
Eigenlijk is veel geschiedenis beladen als je goed kijkt.
Las gisteren een verhaal over een willekeurig stuk land bij Nijkerk. Heinenland. Zou er een relatie zijn met kolonisatie in welke vorm dan ook? Zo op het eerste gezicht niet maar men onderzocht verder en drie verwijzingen kwamen boven. Uiteraard de gewassen, zoals de verbouw van (tropische) tabak, jarenlang. Nijkerk was een van de productiegebieden op de Veluwe. Verder was het stuk land lange tijd eigendom van een klooster uit Paderborn. Dat bezat veel meer boerderijen en grond hier. Tenslotte, een van de latere eigenaren bleek ook voor een negende deel eigenaar van een plantage in Suriname.

Boerenbijeenkomst

Werd maandag gebeld door een gemeente of ik een week later, aanstaande maandag dus, een avond met boeren op een ontspannen manier zou willen openen. Iets losjes, want het doel van de avond was serieus: horen wat de problemen van de boeren zijn, waar ze mee zitten en wat de gemeente kan doen ter ondersteuning.
Vreemd zo’n vraag. Terwijl alles op scherp staat in het boerenland, vragen naar de problemen en wat eraan te doen. En dat ontspannen openen. Voordat het onrustig wordt.
Ik heb er zo maar niet op gereageerd maar iets van ‘kort dag’. Blijkbaar heb ik de naam dat ik zaken wat ontspannen kan brengen, een hele eer, maar er zijn grenzen.

IJsselvallei anders

Het lezen van 'Het Landschap verstaan' bracht me op een idee. Al langer loop ik met het plan rond om een boek te maken waarin het andere verhaal van de IJsselvallei verteld wordt. Om af te dingen op de observatie, "De IJssel is de mooiste rivier van Nederland". Van het mooie zijn boeken genoeg. Nou ja. Maar er zijn genoeg plekken die minder aan die schoonheid bijdragen. Dus, ik zou voor het boek 100 mensen vragen om hun mislukte plekken aan te wijzen.
Maar zo'n zuur boek, is daar behoefte aan? Na het lezen van 'Het landschap verstaan', dacht ik, laat het Landschap zelf spreken. Als een actant in het Parlement of Things. Dat idee heb ik uitgewerkt samen met compaan Albert Corporaal, die beschrijft hoe het landschap anders was geweest als we hier niet of minder hadden ingrepen. Dat is ook de IJsselvallei anders. We gaan nog een hele lijst mensen bevragen.
Maar dan dus anders.

ZMM

Net een mooi boek gelezen. Van Wim de Haas 'Het landschap verstaan'. De Haas reist Robert Pirsik na, die 1974 het cultboek 'Zen and the art of motorcycle maintenance' schreef over zijn tocht per motor van Minnesota naar San Francisco. Onderweg probeert hij, Pirsik, al filosoferend in het reine te komen met de periode waarin hij helemaal de weg kwijt was, figuurlijk. De Haas past de verschillende filosofische opvattingen die in ZMM voorkomen rondom het begrip 'quality', toe op 'landschap'.
Ik merk dat ik gegroeid ben. Toen begreep ik er niet heel veel van, nu steeds meer.
Hieronder de Honda waar het om ging, nu opgenomen in het Smithsonian. Dan ben je wel beroemd.

Traagheid

De eerste ervaringen zijn hoopvol. Het wordt het jaar van de traagheid. Fiona Tan filmt eindeloos tijdloze decors. De dag erna Sátántangó gezien. Een zwart-wit film van Béla Tarr. Meer dan 7 uur. Iemand zei, een filmbeeld duurt normaal niet langer dan 3 seconden; in deze film gemiddeld 3 minuten. Wat een intrieste beelden en een fascinerend verhaal.

Amsterdam

Een dagje Amsterdam met een oudejaarslijstje van de krant. Van die must-see's. Eerst de Valley, een fantasiegebouw aan de Zuidas. Zoals alles daar, vooral projectontwikkelaars-architectuur; te clean, te veel vorm met al die frivoliteit.
In het Eye een tentoonstelling van Fiona Tan. Integere films en foto's. Stilte, landschap, drukte, werk. Een still uit een film hieronder.
En tenslotte het Sluishuis aan het begin van IJburg. Een paar stevige vormen zorgen voor een verrassend gebouw. Een beauty vanaf het water.

Nieuw Jaar

Heb een mooi, gezond, gelukkig 2023

canto ostinato I music for 4 piano’s I detail © lies holstein 2023 | limited edition 75