Overslaan en naar de inhoud gaan

Open land

Landbouw zorgt echt voor een cultuurlandschap. Als die weg is dan neemt natuur het landschap over. Daar hoeft die niet lang over na te denken.
Hier, in Zweden, is de grote zorg dat het open landschap rondom het dorp dichtgroeit. Boeren zijn er nauwelijks meer. Huizen worden nog wel bewoond - veel Nederlanders - maar het land is ongebruikt. Er is subsidie voor het open houden van het land. Dat gebeurt gedegen, liefdeloos.
Stel je voor dat we die luxe in Nederland zou hebben. Alle problemen opgelost.

Landschap

In Nederland is het eerste frisse van de lente al geweest. Hier is het een beetje later. Zuid Zweden. Koolzaadvelden in volle bloei. Goed om weer eens te genieten van een landschap waar minder aan de hand lijkt. Gewoon mooi, romantisch mooi.

Innovaties

Vroeger, heel lang geleden hadden we een kritische club in de ontwikkelingssamenwerking, de kleine boer. Een van de issues toen, was dat het zelden lukte om de testresultaten uit het lab en van de proefvelden in het echt te evenaren. Toen ging het om hybride gewassen, high yielding variëteiten en bijpassende technieken. De gecontroleerde omgeving bestaat niet in het veld, de rationele en boer-als-laboratoriumdeskundige ook niet, de weersomstandigheden / het stalklimaat / de bodem is nooit hetzelfde, er wordt gesjoemeld met cijfers, de proef was net wat anders in elkaar gezet. En ga zo maar door.
Misschien daarom maar goed dat het landbouwakkoord is er niet is en waarschijnlijk nooit zal komen. Iedereen rekent daar alsof het gaat om een te waterdichte case, een gecontroleerde omgeving. Niet dus. De emissiearme stalvloer laat het zien. En dan hebben het nog niet eens over water, bodem, klimaat. We denken dat we verder kunnen als de stikstof is opgelost, liefst letterlijk.

Albaster

In Kasteel Ruurlo, de andere locatie van Museum More, exposeert deze maanden Lynne Leegte. We zagen haar werk bij al die Willink’s. We waren helemaal vertederd door de boeken, schoenen, zakdoekjes, handschoen die ze uit albaster beeldhouwde. We moesten het zien. In Yemen hadden we lang geleden in ons huis, bovenlichten van albaster. Licht maar ook weer niet. Stukken steen met alle imperfecties ervan. Als barnsteen met alle onreinheid erin.
Gelukkig heeft ons huis nu nog bovenlichten van geel kathedraalglas. Een beetje als allabast, zoals wij het altijd noemden.

Schrijvers

Woensdagavond hadden we een mooie bijeenkomst over de IJssel anders. Ik hoor altijd van die bijeenkomsten waar je podcastmakers live kunt ontmoeten, schrijvers acte de présence geven, Rutte zelf aanwezig is en voor selfies kiekbaar. Dus wij doen dat ook. Een ontmoeting met een aantal schrijvers van IJssel anders bijdragen. Albert C had de inzendingen geanalyseerd op zijn eigen verrassende manier, Wim de H vertelde over zijn Pirsig boek, er was een kort Socratisch gesprek. Niemand hoefde een selfie. Maar vooral kregen we suggesties, hoe verder. Daar gaan we mee aan de slag.

Bloemen en planten

In het voorjaar is het een en al landschap, planten, struiken en bomen.
Eindelijk zag ik de kievitsbloem in het wild. In de Scherenwelle bij Wilsum. En als je ze dan ziet dan zijn ze veel kleiner dan je je al die tijd hebt voorgesteld. Het was wel een trosje witte die net vooraan stonden.
Gisteren in Staphorst een slecht bezochte bijeenkomst van de boerderijstichting, over de elzensingels die het slagenlandschap markeren. De meeste zijn al opgeruimd, verwaarloosd, maar wat mooi als er aandacht voor is. Er waren wel veel elzenhaantjes die bladeren oppeuzelen.
Daarom deden wij eerder die heggen weg en plantten we beuk en haagbeuk. Zo droegen we bij aan de verbeuking van het landschap.

Houtzagerij

Gisteren eindelijk de verhalenavond kunnen houden bij de Stoomhoutzagerij Wilpse Dijk. Het werd een uitverkochte middag- en avondvoorstelling.
Twee jaar geleden voor die gelegenheid een programma gemaakt. Het theatrale evenement was bedoeld om het enthousiasme waarmee al die vrijwilligers (meer dan 80!) het oude industriële erfgoed weer tot leven brengen, ook aan anderen te vertellen. De geschiedenis van plek kwam op verschillende manieren naar voren: een vertelster, een interviewer, filmpjes, een koor met een heuse, wat bescheiden flash mob en zelfs een korte quizz. Het werd een groot succes. Weer een HX project succesvol afgesloten.

Polder Nijbroek

Vandaag alles gehoord en gezien van Plan 26 in Nijbroek, de coöperatie die grond heeft verworven voor een aantal woningen, een zonneveld en nog open gebied in Polder Nijbroek. Met oog voor de cultuurhistorische plek wordt het terrein ontwikkeld en een oude halfstam-boomgaard, krakkemikkig en gehavend krijgt er een plek. Het is een initiatief waar heel veel tijd en toewijding in gaat zitten en Nijbroek op de kaart zet. Open kaart.

Zon

Eindelijk. Gewoon ’n dag buiten kunnen zitten. In de zon en en zelfs als die weg was, was ’t te doen. Zie nu dat het gras veel geleden heeft van de droogte vorig jaar. Veel muur op plekken waar het gras is verdwenen. Zal ook wel met stikstof te maken hebben. En ook hier dringt het raaigras door. Ieder jaar vraag ik me af of het gras het weer gaat winnen van het mos maar dat gaat nog steeds net goed. Gelukkig ook nog indrukwekkende plekken met speenkruid.

Museabezoek Düsseldorf

Vandaag naar Düsseldorf om een paar tentoonstellingen te zien. Van Mucha die documenteert en archiveert en daar de meest degelijk-bruin/grijze materialen voor gebruikt. Je ziet hem bezig. Bouwt hele installaties. Een ruzenrad van ladders.
En er was werk van Rifik Anadol die alles door de computer laat ontstaan. Het nieuwe wonderkind van de kunstwereld blijkbaar. Met werk in het MoMa, blockbusters. Vreselijk werk. Een bewegend schilderij, gegenereerd uit miljoenen foto's en fragmenten. Binnen een frame (van 2x 5 mtr) een voortdurende beweging van kleur en vorm. Iemand had het over zijn werk als een snoepwinkel. Die kleuren, die vette, wulpse golvende bewegingen. Gruwelijk. Misschien nog erger is te zien wat AI, algoritmes, met data kunnen doen: er kunst van maken.
Dan Jenny Holzer, de kunstenaar van het woord. Ze had de onderverdieping van het museum afgeplakt met haar ‘inflamatory essays’: vierkanter papieren van verschillende kleur waarop in 100 woorden telkens teksten die meer zijn dan tegeltjeswijsheden, veel meer. Als je haar werk hebt gezien dan denk je nooit meer dat je een originele uitspraak kunt doen. Ook haar lichtteksten, teksten, gebeeldhouwd in graniet en geëtst op platen.
En tenslotte de meest aansprekende kunstenaar was Etel Adnan. Haar hele leven bezig met kleur en woord. De tentoonstelling heette: poëzie van de kleur. Het klopte helemaal.
O maakte iemand maar zo’n mooi en simpele mooi schilderij van de IJsselvallei.

Toeval

Deze dagen is alles weer toeval. Op de deijsselanders.nl zou, zo suggereerde iemand, ook een plekje moeten zijn voor Gerhardt en Gerritsen, die bijzondere dichters van de IJssel en prompt - en los daarvan - komen er twee bijdragen waarin beiden worden genoemd.
Nog een. Sef Hemel, geograaf en planoloog houdt zijn oratie; hij gaat vijf jaar wandelend nadenken en studeren en praten in Noord Nederland. Hij noemt al die overwegingen die maken dat wij ook wandelen: vertragen om anders naar de wereld te kijken. En meer.
Nog een. Vorige week waren we een middag naar Kröller Müller. Van Gogh in Drenthe. Ik had het er met onze metgezel over. Hemel noemt het ook bij de start van zijn oratie.
In de beeldentuin weer een prachtig nieuw kunstwerk gezien. Zie het plaatje. Met rechts op de achtergrond de trap van Krijn Giesen die vanwege veiligheid niets meer heeft van waar die voor bedoeld was: stairway to heaven, Hemel.

Emotie

Na al die emotie van de afgelopen week, de verkiezingen met dat rampzalige resultaat, - weer hetzelfde als al die andere pogingen om anders met de aarde, dieren en voedsel om te gaan; de boeren van de agro-industrie hebben weer gewonnen; alles wordt uitgesteld en het hele platteland wordt er deze keer bij betrokken, agrarisch populisme - past het eigenlijk perfect om EICAS te bezoeken, het nieuwe museum in Deventer gewijd aan de Zero kunst. Armando, Schoonhoven, Henderikse en Peeters en anderen van de Nul beweging. Koeienhuiden als readymades. Of deze zoete Spice Girls paneeltjes.
Een heel andere emotie.

Keet

Hoe komt dat ding daar? Hoe komen mensen die willen schaften daar? Er brandde licht. Titel: keet. Een keet dus. Vervreemdend maar ook weer niet. Precies de goede verhoudingen. Die rood-witte banden. Omhooggetild. De restante van een eruptie, Sisyphus, de hopeloosheid van …..,
In ieder geval een beeldschoon object in een tentoonstelling Labyrint bij AG, ‘ruimte voor nieuwe kunst en media’ van de HKU. Een collectief van acht kunstenaars, Octa III, die twee aan twee werk maakten, niet herleidbaar. En daarom zo goed als onbegrijpbaar. Maar wat geeft ‘t.

Alles via de wet en de rechter

Het hangt in de lucht. Iedereen heeft het erover en overal gaat het over rechten. Rechten voor dieren, voor rivieren, voor water, voor bomen, voor het ongeborene, voor de boeren, voor stikstof, voor de aarde, voor doodgaan, voor landschappen, voor water.
In de NRC van gisteren: "Het is noodzakelijk om het IJsselmeer op te waarderen tot rechtspersoon zodat er rechtszaken gevoerd kunnen worden. In Spanje is de lagune Mar Menor daarvan een voorbeeld; die kreeg vorig jaar rechtspersoonlijkheid en werd zo het eerste ecosysteem in Europa dat afdwingbare rechten krijgt."
Dat moet dan allemaal in wetten vastgelegd, gecontroleerd, gesanctioneerd worden. Terwijl het parlement, de rechtspraak en het gezag het al zo druk hebben. Goudmijntjes voor de juristen. Bovendien, ik geloof niet in al dat ‘juridificeren’. Het is een zwaktebod. Je zou er, weldenkend en positief, uit moeten zien te komen.
Maar toch, misschien past een voortdurend afwegen. Soms polariseren en dan weer niet, soms de rechter inschakelen maar liever niet.
Voorlopig ben ik blij met deijsselanders.nl, al die verhalen en meningen die het Landschap uitspreekt. Kijken wat dat gaat zeggen.

Evoluon

Het Evoluon is opgeknapt en weer in ere hersteld. Een rondleiding gehad over de tentoonstelling Retro-Future, boordevol informatie die zou moeten boeien. Dat deed die van geen kant. De interactieve dingen deden het, de afwisseling was groot en je kon het allemaal meekrijgen. Waarom dus niet geraakt door dit stukje industrieel erfgoed, een rijksmonument. Het was teveel, het was te educatief, het was te bekend, het was te goed bedoeld. Of ben ik eigenwijs, hoor ik niet bij de gewenste doelgroep, ben ik blasé. Waarschijnlijk alles van dat en nog meer.
Zoals Remkes vandaag zei: ‘er wordt teveel gezonden en te weinig geluisterd’.
Had Rutte ea ook eerder moeten doen in Groningen. En na het luisteren, actie. Nu rest alleen aftreden. Heel snel.

Blog

Al bijna 19 jaar hou ik dit blog bij. Tenminste een keer per week schrijf ik iets over waar ik mee bezig ben, wat me bezighoudt, wat me opvalt of wat dan ook. Een paar vaste lezers maar aan publicieit en reacties levert het niets op. Daar gaat het me ook niet om. Ben er toen mee begonnen om te laten zien dat ik (goed) bezig ben en bezig blijf.
Nu is het de eerste keer dat ik gewoon vergeet, niet geinspireerd ben iets te schrijven. Terwijl ik evenveel te melden heb als anders. Er is genoeg te doen. Komt het omdat ik vandaag een mailtje kreeg van iemand die het over een writersblock had of is het toeval?
Ik pak het weer op. Met een foto van Jana Cox die promoveerde over het tekort aan sediment in de grote rivieren. Een artikel met een foto van de atlas van het Holoceen. Ik was medeorganisator toentertijd van het congresje om de atlas te promoten. Bovendien ben ik druk met de bijdragen over de IJssel die ons toespreekt.
Alles is toeval, het writersblock, de IJssel anders en de atlas.

Roosbeef

Na jaren weer eens naar een concert. Roosbeef in Tivoli. In goed gezelschap. Ze was ouder geworden. Het publiek ook. Maar haar muziek en teksten nog als eerder. Hoorde haar voor het eerst met het liedje over de boerderij die gesloopt moest worden. In Duiven. Met Cabongo 1 en Cabongo 2. Ezels denk ik. Kon er me alles bij voorstellen.
En nu ben druk met 'de IJssel anders'. De website wordt steeds voller. Ga kijken.

Kolonisatie

Heb het weer lekker druk. Klein projectje in Kampen, de avond op de Houtzagerij, het meesterwerk over ‘de IJsselvallei spreekt’ en nadenken over een scenario voor de IJsselFilm in Wijhe: het verbeelden van een beladen koloniale gebeurtenis in haar geschiedenis. Als ik meer weet, vertel ik er over.
Eigenlijk is veel geschiedenis beladen als je goed kijkt.
Las gisteren een verhaal over een willekeurig stuk land bij Nijkerk. Heinenland. Zou er een relatie zijn met kolonisatie in welke vorm dan ook? Zo op het eerste gezicht niet maar men onderzocht verder en drie verwijzingen kwamen boven. Uiteraard de gewassen, zoals de verbouw van (tropische) tabak, jarenlang. Nijkerk was een van de productiegebieden op de Veluwe. Verder was het stuk land lange tijd eigendom van een klooster uit Paderborn. Dat bezat veel meer boerderijen en grond hier. Tenslotte, een van de latere eigenaren bleek ook voor een negende deel eigenaar van een plantage in Suriname.

Boerenbijeenkomst

Werd maandag gebeld door een gemeente of ik een week later, aanstaande maandag dus, een avond met boeren op een ontspannen manier zou willen openen. Iets losjes, want het doel van de avond was serieus: horen wat de problemen van de boeren zijn, waar ze mee zitten en wat de gemeente kan doen ter ondersteuning.
Vreemd zo’n vraag. Terwijl alles op scherp staat in het boerenland, vragen naar de problemen en wat eraan te doen. En dat ontspannen openen. Voordat het onrustig wordt.
Ik heb er zo maar niet op gereageerd maar iets van ‘kort dag’. Blijkbaar heb ik de naam dat ik zaken wat ontspannen kan brengen, een hele eer, maar er zijn grenzen.

IJsselvallei anders

Het lezen van 'Het Landschap verstaan' bracht me op een idee. Al langer loop ik met het plan rond om een boek te maken waarin het andere verhaal van de IJsselvallei verteld wordt. Om af te dingen op de observatie, "De IJssel is de mooiste rivier van Nederland". Van het mooie zijn boeken genoeg. Nou ja. Maar er zijn genoeg plekken die minder aan die schoonheid bijdragen. Dus, ik zou voor het boek 100 mensen vragen om hun mislukte plekken aan te wijzen.
Maar zo'n zuur boek, is daar behoefte aan? Na het lezen van 'Het landschap verstaan', dacht ik, laat het Landschap zelf spreken. Als een actant in het Parlement of Things. Dat idee heb ik uitgewerkt samen met compaan Albert Corporaal, die beschrijft hoe het landschap anders was geweest als we hier niet of minder hadden ingrepen. Dat is ook de IJsselvallei anders. We gaan nog een hele lijst mensen bevragen.
Maar dan dus anders.

ZMM

Net een mooi boek gelezen. Van Wim de Haas 'Het landschap verstaan'. De Haas reist Robert Pirsik na, die 1974 het cultboek 'Zen and the art of motorcycle maintenance' schreef over zijn tocht per motor van Minnesota naar San Francisco. Onderweg probeert hij, Pirsik, al filosoferend in het reine te komen met de periode waarin hij helemaal de weg kwijt was, figuurlijk. De Haas past de verschillende filosofische opvattingen die in ZMM voorkomen rondom het begrip 'quality', toe op 'landschap'.
Ik merk dat ik gegroeid ben. Toen begreep ik er niet heel veel van, nu steeds meer.
Hieronder de Honda waar het om ging, nu opgenomen in het Smithsonian. Dan ben je wel beroemd.

Traagheid

De eerste ervaringen zijn hoopvol. Het wordt het jaar van de traagheid. Fiona Tan filmt eindeloos tijdloze decors. De dag erna Sátántangó gezien. Een zwart-wit film van Béla Tarr. Meer dan 7 uur. Iemand zei, een filmbeeld duurt normaal niet langer dan 3 seconden; in deze film gemiddeld 3 minuten. Wat een intrieste beelden en een fascinerend verhaal.

Amsterdam

Een dagje Amsterdam met een oudejaarslijstje van de krant. Van die must-see's. Eerst de Valley, een fantasiegebouw aan de Zuidas. Zoals alles daar, vooral projectontwikkelaars-architectuur; te clean, te veel vorm met al die frivoliteit.
In het Eye een tentoonstelling van Fiona Tan. Integere films en foto's. Stilte, landschap, drukte, werk. Een still uit een film hieronder.
En tenslotte het Sluishuis aan het begin van IJburg. Een paar stevige vormen zorgen voor een verrassend gebouw. Een beauty vanaf het water.

Nieuw Jaar

Heb een mooi, gezond, gelukkig 2023

canto ostinato I music for 4 piano’s I detail © lies holstein 2023 | limited edition 75