Overslaan en naar de inhoud gaan

Boerderij in de Buurt

Aanstaande weekend is de première van Boerderij in de Buurt, een voorstelling over het platteland. Het belooft weer iets bijzonders te worden. Een serieuze eenakter van drie kwartier, gevolgd door een discussie van een half uur (afhankelijk van het verloop) en afgesloten met een slotscène.
Een aantal attributen wordt hier tijdelijk opgeslagen. Ik zit er weer middenin.

Verslag Land Art reis

Over de Land Art reis van vorig jaar naar het zuidwesten van de VS schreef ik een artikel dat is geplaatst in het blad Geografie, maart 2018. Hier de link.

Mos

Heb mos van de fruitbomen gehaald met een staalborstel. De boom knapt zienderogen op.  Misschien is de goudrenet wel zo blij dat hij deze keer besluit om - nu ik waarschijnlijk toch weer teveel snoei- , geen wraak te nemen door allemaal hout te produceren en dus minder appels. Het is een delicaat evenwicht.

Privatisering

Crisis

Nogal wat series gezien over staatshoofden, echt of niet-echt. West Wing, House of Cards, Designated Survivor, the Crown. Telkens waren er ook incidenten, goed voor de serie. Het gaat dan over iemand die analyseert en moet besluiten. Onder heel veel druk. Natuurlijk ook met het nodige opportunisme en vooral politiek gevoel.
Moet er niet aan denken dat de huidige president van de VS te maken krijgt met een echte crisis, een die langer dan een dag duurt, standvastigheid vergt, nadenken. Stel je voor dat Fox dan ook nog uitvalt.

Readymades

Misschien zijn schilderijen wel de meest voor de hand liggende readymades. Zeker de fantastische, beklemmende taferelen en tafereeltjes die Rauch schilderde en nu te zien zijn in de Fundatie in Zwolle. Allemaal verhalen. 

Readymades

Een readymade uit deze tijd. Sinds de uitvinding van tweets liggen ze steeds meer voor het oprapen. Poëzie op haar mooist. De boodschap mag bespottelijk zijn. Er mag een grafisch grapje in zitten: uitroeptekens, kapitalen etc. Absurditeit. Uitvergroten (grootspraak) mag ook.  

Readymades

In de vijftiger, zestiger jaren had je de readymades. Barbarber had er het patent op. Het drukte boodschappenlijstjes, titels van boeken, behangpapier, de administratie van de korfbalvereniging af. Het Duits breien had daar wel bij gepast. Het deed er niet toe of het waar was of niet, belangrijk of niet. Het was er gewoon. Het was poëzie. Hoe zou Barbarber met deze tijd omgaan? 

Duits breien

Duits of continentaal breien op rondbreipennen. Is anders dan hoe we hier breien. Je steekt in achterlangs, haalt draad op en laat afgaan. In plaats van hier: steek in, haal over en af laten gaan. Je hoeft je vinger niet te verplaatsen. Krijg je muis-vingers van.
Een instructievideo is al ingewikkeld, laat staan het echte werk.
Daarom beginnen met sloffen van heel dik garen. Die moet je heet wassen zodat ze vervilten. Dan zie je de fouten niet meer en hou je warme voeten.

Alice's restaurant

Luisterde naar Alice’s Restaurant, de protestsong tegen de Vietnam oorlog. Arlo Guthrie’s meesterwerk. “You can get anything you want at Alice’s Restaurant”. Een gitaarlied van 30 minuten. Soms langer, het lag er maar aan hoe Guthrie er tegenaan ging. In ieder geval iets te lang voor DWDD.
Tegenwoordig heb je al genoeg aan een # op twitter om een protestbeweging te starten. Jammer dat er niet meer vakmanschap is vereist. 

IJssellinie

Gisteravond een creatieve avond om tot nieuwe initiatieven te komen voor de IJssellinie. Goed georganiseerd. Een keur aan deskundigen. Eigenlijk teveel. De avond was zo meeslepend dat ik nu denk, waar heb ik me weer toe laten verleiden. Bijvoorbeeld denken & doen over een nieuwe IJssellinie (de Russische bots, trollen en drones komen vrijelijk binnen, hoe ga je daar mee om?) en eindelijk eens  over de tegenstelling op de Haere tussen oorlog en vrede, natuur en beton, liefde en haat. Kijken wat het oplevert. 

Billboards

Een mooi billboard op een gebouw in St Paul, Minnesota. Michele Bachmann, een van de meest extreem rechtse, christelijke voormalige presidentskandidaten, wachtte op een teken van god of ze zich kandidaat moest stellen voor de senaat namens de staat Minnesota. Dat teken kreeg ze. No. Men heeft gevoel voor humor in Minnesota. Fargo speelt zich daar ook af.
Trouwens, 'Three billboards in Ebbing, Missouri' is echt heel goed.  

Agro promotie

Was gisteren bij de opening van de Verlichte Proeverijenroute in de Krimpenerwaard. Weer een mooi initiatief om boer en burger te verbinden. Lekkere hapjes en vooral promotie.
Ik weet nooit goed wat ik er mee moet. Het houdt niet op: Boer zoekt Vrouw, de Boerinnenkalender, Boer in de klas, Kom in de kas, VarkensVandaag, BoerBewust, mmmEggies, Keten Duurzaam Rundvlees en Stichting Blij met een Ei, etc etc. Er wordt enorm in PR en communicatie geïnvesteerd. Is er zoveel mis denk je dan? Vind het vaak moeilijk om met een boer te praten, voelen zich gauw onheus behandeld door Brussel en Den Haag, eigenlijk door iedereen. Ben bang om hem/haar tekort te doen maar geloof alle verhalen ook niet.
Is het niet genoeg om trots te zijn op wat je doet? 

LF2018 opening

Gun iedereen een feestje maar hoop dat Friese Culturele Hoofdstad meer verfijning heeft dan de opgeklopte openingsshow gisteravond. Een product van Nederland Festivalland en Friesland Marketing oid.: steeds grootser, chauvinistischer, fantastischer. Overdaad en herhaling. Elfsteden, Bartlehiem, Friese paarden, Mata Hari, Foppe en Abe en fierljeppen. Kaatsen natuurlijk.
Laat de verdere uitvoering klein, gewoon en bijzonder zijn. Dat is echte Mienskip. Gewoon zelf doen en niet gearrangeerd door weet ik welk gerenommeerd productiebureau. Trouwens, als ik 0,001% van het LF2018 budget mocht hebben voor Boerderij in de Buurt (ook in Friesland) dan zou ik al geholpen zijn. 

Verdriet

De storm van vorige week leidde het blijkbaar in want deze week gaat het rondom me over dood en doodgaan. Euthanasie, kanker, alzheimer, pijn. Waarom komt het altijd samen? Om daarna weer door te kunnen leven, maar dan voorzichtiger? Of trekt verdriet verdriet aan? Vreemd. 

Pruimenboom

Bij alle stormschade van gisteren is onze pruimenboom nog niet eens meegeteld. Het was een minkukel: verkeerd geënt, verkeerd gesnoeid maar als de nachtvorst niet op het verkeerde moment kwam, altijd vol pruimen. Tot de laatste jaren, toen de zwam er vat op kreeg en de takken gingen afsterven. Het werd een pruimeboom. Blijkbaar waren de wortels nog wel stevig want hij knapte af. De tuin zat gisteren tijdens de storm trouwens vol duiven die niet meer de lucht in konden of mochten. 

Schema's en inboxen

Deed deze week mee aan een discussie over de toekomst van 'het sociale domein' in mijn gemeente. Thema's waren 'dorpen onder druk' en 'vrijwilligers'. De hele zaal hing vol met indrukwekkende (onleesbare) schema's die na x maanden studie en meer dan 400! interviews de werkelijkheid in kaart zouden moeten brengen. Wat een abstracties. Bovendien was het net of de schema's 15 jaar geleden opgesteld waren. Observaties: te weinig woningen voor starters, voorzieningen die wegvallen, jongeren die geen vrijwilliger willen zijn, gevoel van onveiligheid en meer van dat soort gemeenplaatsen waar het platteland patent op lijkt te hebben. Niets van alle positieve energie die ik in mijn eigen dorp zie. Jammer.
Las vandaag over aanpak van debatten zoals die tegenwoordig in de stad worden gevoerd. Om andere redenen verontrustend. Daar heeft men het over migrantengemeenschap die moeten 'onboarden', discussies die je niet moet 'inboxen'. Omdat instituties bijna allemaal links zouden zijn, zijn de sprekers rechts. Er mag geen 'getrol' plaatsvinden tijdens de discussie. Het 'offline-debat' wordt georganiseerd door de Nederlandse Leeuw. Weer zo'n populistische natte droom.

Den Helder

Waren in Den Helder. Probeerden iets te zien van het masterplan waar het Jaarboek Blauwe Kamer de stad om prees. Bijzonder hoe een stad aan de ene kant te maken heeft met erfgoed dat haar waarde heeft bewezen, de prachtig gerestaureerde marinewerf Willemsoord, en aan de andere kant de rest van de stad waar alles nieuw gebouwd zou moeten worden om tot een evenwicht te komen. Maar hoeveel winkels, musea, hippe tenten heeft een stad te vergeven om te vullen? Knappe bestuurders zijn daar nodig, geen ontwikkelaars.  
Op die koude dag ook naar de Nollen, de beeldentuin van Ruud van de Wint. Mooie werken, mooi toegelicht. Neem een rondleiding, want in sommige werken kun je anders niet in. Turrell-achtige ervaringen in staal en verf.

Werk dit jaar

Voorlopig lijkt het een rustig jaar te worden. In ieder geval een paar projecten (BIM, KZD, Kampereiland) afwerken, Boerderij in de Buurt organiseren maar daarnaast tijd om nieuwe zaken op te pakken. Een land art project realiseren? Filmproject IJsseldelta? De relatie tussen stad en land als nieuwe uitdaging? Voorbereiden van een reis naar Transnistrië.
Maar er komt vast wel weer iets voorbij dat niet was voorzien. Ik ‘va banque’ er helemaal voor.  
Vandaag hebben we escaperoom op Kolkenstein, de Hoogwaterkamer afgebroken. Hij wordt overgenomen en doorgezet door het Watermuseum in Arnhem. Daar zijn we heel blij mee en trots om. 

Nieuwjaar

HX wenst je een mooi en gezond 2018. Rijk aan gebeurtenissen. 

Lies Holstein, American Soil, 2017/2018