Overslaan en naar de inhoud gaan

HX.nl, gerardhendrix.nl

Het is werkelijk te idioot voor woorden. Nu gaat er ook nog een dikke streep door de gebiedsplannen die de provincies de laatste twee jaar maakten om tot een oplossing te komen voor de stikstofellende. Geld was er al niet meer, maar nu is ook alle werk voor niets geweest.
Wat is dit kabinet in godsnaam van plan. Met die ongekozen zetbaas als premier. Niets. Femke denkt dat ze het in Brussel allemaal kan bereiken en dat er helemaal geen probleem meer is als de derogatie ons weer wordt gegund. En Pieter, ocherm, denkt dat als we maar meer kinderen krijgen de migratie floep ophoudt. Wat een ontzettend gelul, excusez le mot.
Zo maak je er wel een crisis van alles. Kun je stoer doen.

20 jaar geleden begin ik deze blogs en was ik betrokken bij het maken van de zogenaamde reconstructieplannen. Ook toen werden er gebiedsplannen gemaakt. Ik heb er goed aan verdiend. Toen ze af waren bleek dat implementatie zo moeilijk werd – landbouwontwikkelingsgebieden ging het toen om – dat er niets van doorging. De boeren en vooral hun organisaties lagen toen ook al dwars.
Nu het PPLG, toen de reconstructie landelijk gebied. De onbetrouwbare overheid. Je roept verdomme dat populisme en rechts-extremisme over jezelf af. We hebben een sterke man nodig. Toch maar niet.

Ruim twintig jaar geleden ben ik de wekelijkse blogs begonnen. Misschien daarom een goed moment om met deze site op te houden. HX bestaat niet meer als HX. Daar kwam bij dat iemand de url wilde kopen voor goed geld. Dus de site verandert van eigenaar.

Maar dat betekent niet dat ik ophoud. ik ga gewoon door op een nieuwe site, gerardhendrix.nl. Als het goed is merk je er niets van. Alleen moet je een nieuw adres in je favorieten zetten.

Grensoverschrijding

Zag vorige week in Bochum een indrukwekkende nieuwe voorstelling (een muziektheatervoorstelling met liedteksten van PJ Harvey) van Ivo van Hove, de uitgerangeerde regisseur van het ITA in Amsterdam. Grensoverschrijding. We vroegen ons na de voorstelling – rauw, hard, intensief, meesterlijk, uitdagend, lieflijk, groots – af of het lukt zo’n voorstelling te maken zonder grensoverschrijding. Ik betwijfel of je iemand tot een wereldprestatie krijgt zonder over de streep te gaan, maar dan met respect en een doel. Soms zul je daar als speler niet in passen en moet het dus ook niet zover laten komen.
Maar laat meesters, meesters blijven. Niet voor hun eigen maar voor de goede zaak of voor de kunst. We hebben er al zo weinig.

Het landschap spreekt

Afgelopen dagen waren vermoeiend, heel erg. Voordat je een voorstelling kunt 'loslaten' moet je zorgen en zwoegen. Lange dagen maken en hopen dat het allemaal goed uitpakt. Artistiek, financieel en organisatorisch. Des te mooier als je dan ook al een beetje kunt relaxen en zelfs ervan genieten. Van de reacties, de zon en vooral het decor. Het landschap spreekt soms echt.

Optimisme

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens een kabouter-achtig iets in de tuin zou zetten maar ziehier. Het beeldje 'de optimist' van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl staat er, helemaal niet misplaatst. Goudgespoten nog wel.
Moet even niet denken aan het duimpje van Trump of zijn vuistje. Dat wordt steeds meer een karikatuur. Een kabouter is dat natuurlijk ook. Iets onschuldiger.

Follies

Follies zijn nutteloze ‘gebouwen’ of beter, constructies. In Norg staan er dit jaar weer 20, verspreid in en om het dorp. Speciaal voor Folly Norg gemaakt en opgesteld. Een nutteloze, dwaze onderneming natuurlijk om daar naar te gaan kijken. Langs een route van 7,5 km over trage wegen. Het was warm.
Maar wat een inventiviteit, wat een toewijding. Wat een genot. Ga het zien. Het kan nog deze maand.

Try-out

Afgelopen weekend was de try-out van Het landschap spreekt, de audiovoorstelling waar ik druk mee ben, al een hele tijd. Nu nog meer. De oer-uitvoering was zoals het hoorde. Er gingen dingen goed en mis, goed mis, maar geen rampen. Geluid was van hoge kwaliteit. De machine, de zaadmachine - hier nog eenzaam in het landschap - werkt nog niet vlekkeloos. De lengte van de voorstelling is ook een dingetje.
We leerden veel. Daar is een try-out ook voor.
Het was een volle, vermoeiende en mooie avond in Den Nul.
Het wordt wel wat.

Schokland

Op Schokland voerde Compagnie Dakar een locatiestuk op. Drie scenes. Vroeger: armoedige, ellendige Schokkers moeten het eiland verlaten en komen terecht in Kampen, Brunnepe. Nu: de keuzes waar de landbouw voor staat: overproductie, geen arbeid te krijgen en een verziekt landschap. En Schokland in 2085. De clichés van de dystopische toekomst: Schokland is weer een eiland, de laatste hoogte in de Flevozee.
Het was allemaal iets te obligaat, het lag er dik bovenop. Wel mooi al die jongeren die meespeelden.
Ondertussen komt Het landschap spreekt steeds dichterbij. Komend weekend de try-out. Om een beetje zenuwachtig van te worden.

Afko's

Nieuwe tijden.
Praten in afko’s. Kladiladi, nukakashi. Een paar uit het (Utrechtse) afkowobo: itakru, boschado, frispe, vuza, gecondo, para, plalo, spebi, doto. Maar ook: exco’s, bff’s, lol, milf, bila, bb, sota.
Of de taal van professor Soortkill, Smibologie
Met Kaha hopelijk ook de nodige vernieuwing en natuurlijk ovewin: kokosnoot, BRAT die haar endorses.
En ieder sport heeft zijn eigen afko's, Zie geocaching
Het mooie is dat je er na een paar dagen niets meer van begrijpt.

Kans op regen

Het gebeurt me dat ik op de weerapp kijk om te zien of het regent, zelfs als ik voor de raam sta. Een nieuwe werkelijkheid. Beetje vreemd.
De kans op regen die een app aangeeft vertrouw ik ook niet helemaal. Dit was een overzicht van de regenkans die ik voor mijn locatie zag. Het waren de enige twee uur waarvoor regen werd voorspeld die hele dag.
Ik heb altijd geleerd dat je percentages maar zo niet mag optellen en dat ljkt er hier toch wel erg op: 35% en 35% maakt 70%. Zo'n beetje als zeggen dat als het gisteren 15°c was en vandaag 30°c, het nu twee keer zo warm is.

3D printen

Heeft even geduurd maar het is gelukt. De 3D printer van kleinzoon aan de praat gekregen. Niet helemaal mijn verdienste maar toch. Een deskundige kennis zorgde voor net de juiste afstelling. Een zwart ballonnen-hondje in plaats van het blinkend gouden van Jeff Koons. En dit bootje. Zoals met alle digitalisering: je geeft het commando en wat er daarna gebeurt? Geen idee maar uiteindelijk heb je maar zo iets gemaakt. Zou ik nog meer willen maken? Denk het niet, het is en blijft plastic,

Gemeen rechts

Populistische politiek als theater, steracteur Wilders. Overleeft de democratie de sociale media? De blunders van Yesilgöz. Het volk heeft gesproken, 23,5% van de stemmers. De ijskasten. Boer zoekt vrouw en heeft die gevonden. De vlucht van Rutte. Kampbewaarder Faber. Voetbal als afleiding en anders wel Max, Mathieu, Wout…. wat zijn we samen & trots. Kleuterklas, circus. De ‘Verelendung’ van Wilders., à la Bannon. De mantra’s van Schoof. Arme asielzoekers, schuldig aan alles. Natuurlijk geen woord over de genocide van Israel in Palestina. Gemeen, extreem rechts.

foto Bart Maat

Kaartjes

Bijzondere tijden. Alweer. Zoals altijd. In Frankrijk extreem rechts. Hier een onmogelijk kabinet op het bordes. Maar eerst Keti-Koti, nog net zonder pvv-ers. Biden die zou moeten besluiten er mee op te houden want hij is toch wel een beetje onbetrouwbaar-oud. That other guy, een echte idioot zal nooit ophouden.
Maar voor mij gaat het toch om de kaartverkoop voor Het landschap spreekt. Zie deijsselanders.nl. Welkom op een van de vele voorstellingen.
En de heggen moeten ook worden geknipt, de langste dag is al even geweest. En Nederland moet nog verliezen van Roemenië, dan hebben we die zelfoverschatting ook weer gehad.

Zon en meer

Zit in de zon, de avondzon. Na een bezoek aan de Herbert Foundation. Een kunstverzameling van een echtpaar, dat goede dingen doen met hun geld. Dat ze wel, zoals wij dan zeggen, onterecht verdiend hebben. De Herbert’s waren in in ieder geval zo fatsoenlijk om niet mee te doen aan het opjagen van de bedragen die voor kunst worden neergeteld. Hun collectie is af. Toch jammer dat het niet van ons allemaal is.
Kom, kom genieten van Judd, Darboven en al de hoogtepunten van de 70-, 80-ger jaren. En van de zon.

De goede herder

Zag laatst een van de afleveringen van de Meisjes van de Goede Herder. Een nonnenorde die jonge vrouwen ‘waar iets mee was’ – ongehuwd zwanger, verweesd, afgestaan – opvingen in internaten en als goedkope arbeid inzetten in hun wasserijen, naaiateliers etc.
Het was extra verwarrend toen ik me realiseerde dat Larenstein in Velp een van de kloosters was van de orde. In Villa de Terp, gesloopt toen de nieuwe school gebouwd was, had ik als stafmedewerker internationalisering een kamertje. De Terp was toen ook het bestuursgebouw. Eerder het rectorhuis Sancta Maria? Of de geest van de nonnen er nog rondwaarde?
De graven van de nonnen, elders op het terrein zijn liefdevol opgenomen in het terreinontwerp. De meisjes die er moesten werken, ervoeren weinig liefdevols.

Torens

We waren er om het werk van Alicja Kwade te zien. Mooi vormgegeven wetenschappelijke verbeeldingen van de werkelijkheid. Beter kan ik het niet allitereren. Beelden over tijd en kracht, beweging en herhaling, voor- en achteruitgang. Toegankelijke kunst.
Jammer dat Voorlinden zo duur is. Wordt nog duurder.
Want het is oorlog. Overal. Tussen links en rechts, tussen oost en west. Tussen landbouw en natuur. Kunst is ook verdacht.
Blijkbaar spraken de torens van Kiefer me daarom weer zo aan. De rauwe, rampzalige bunkers. Beton, staal en lood. Bovenop balanceert een boot. Een oorlogsboot?
Dat allemaal 80 jaar na D-day. De kunst van Kwade en Kiefer. De uitslag van de Europese verkiezingen. Stel dat je ook nog in voortekenen gelooft.

Het landschap spreekt

Kreeg een app van Nikki die als regisseuse en tekstschrijver van het stuk bezig is de stemmen voor de voorstelling Het landschap spreekt op te nemen. Professioneel. “Vandaag zijn de bevers, regenwormen, eekhoorns, bijen en zelfs blauwalgen geweest. Vanavond komt de eikenboom nog.” Mocht zelf ook nog inspreken met dochter en kleindochter. Mieren zijn we. En wat voor.
Een heel andere wereld. Zie het landschap spreekt. Het wordt weer bijzonder.

le Roy

Na al die droge zomers was ik helemaal vergeten wat de nattigheid van de laatste maanden oplevert aan on-/gedierte. Slakken, mollen en vliegende mieren.
En muggen. In de ecokathedraal van le Roy in Mildam zaten er veel. Gisteren wandelde ik, georganiseerd door de Stichting Tijd, langs een paar projecten van die eigenwijze, autodidact, natuurontwikkelaar uit Heereveen, Louis le Roy. Daar zouden er meer van moeten zijn.
De rest van het landschap was rijk. Allemaal rechtse tuinen, zoals een medewandelaarster die noemde. Daarin passen geen slakken en mollen.

Regeerakkoord

Hier moeten ze mee gaan regeren. Dit akkoord: vier partijprogramma's met een nietje erdoor.
Je kunt het uittekenen. Stel zoveel onhaalbare doelen, ga er vanuit dat iedereen meewerkt: rechters, Europa, belangengroepen. Als het dan niet lukt om een asielcrisis, een nieuwe derogatie, een lagere afdracht aan Europa, minder instroom, een nieuwe kieswet erdoor te krijgen, dan ligt het aan Europa, de elite, de pers, de bureaucraten. Dus de volgende keer, nog extremer, reactionairder, populistischer. Alle reden om in te grijpen. Alles komt weer uit de ijskast.
De PVV is er groot door geworden.

Kamperen

Met Hemelvaart gekampeerd. Ouderwets, met de hele familie. Mooi dat dat kan. Een zonnige Biesbosch. Kende die nauwelijks. Eén groot recreatiegebied voor heel veel fietsers, met trapondersteuning. Wat kwamen we tegen: een Kreidler gezelschap, Fiat 850 aanbidders, motorclubjes., de nodige electrische scooters met dikke banden, fatbikes, heel veel wielrenners., af en toe wat wandelaars. Allemaal op zoek naar dat onbedorven, wilde, waterige, beleefbaar stukje authenticiteit. Niet dus. Maar het was mooi.
Toch ook even naar de stad, het Dorts museum en het Groothoofd.

Pronk

Luisterde naar een gesprek met Jan Pronk. Een van de sociaaldemocratische drijvers in de jaren dat ikzelf actief werd.
Wat mooi om hem te horen over de maakbaarheid van de samenleving. Natuurlijk is die maakbaar en moet je eraan werken want anders laat je het over aan de economische en politieke grootmachten.
Over polarisatie: natuurlijk is dat nodig maar dan op onderwerpen als economie en klimaat, maar op maatschappelijke thema’s moet je verbinden.
Hoe durf je een asiel een crisis te noemen? Je hebt die zelf veroorzaakt door uitbuiting en het vernietigen van een gezond klimaat. En nu wil je, superieure witte, nog steeds alles voor jezelf houden.
Waarom roert Frans Timmermans zich niet meer? Er zijn toch alternatieven.
Over het uithollen van de instituties.
Pronk is pessimistisch over wat er wereldwijd aan de hand is. Zijn stelling is: laten we werken aan het uitstellen van de algehele ondergang al is het maar voor een dag. Daarna de volgende dag. Misschien wordt uitstel zo afstel.

IJzer wandeling

We made it. We liepen van de monding van de IJzer bij Nieuwpoort tot de bron van de rivier bij Buysscheure in Frankrijk. Vijf dagen, vijf etappes van zo'n 20 kilometer elk. Al wandelend, kijkend, denkend en pratend. In die volgorde. Het was geweldig. Variatie qua wandeling en wandelaars. Zoveel verschillende mensen.
Nu moet ik een verslag maken, een artikel. Het is onderdeel van 'de IJssel anders'. Als ik het verslag klaar heb weet ik pas wat er anders is. Nu ben ik gewoon moe.
Op de foto uit Nieuwpoort gaat Jan Fabre op zijn schildpad op weg naar Utopia. Zoiets was deze wandeling ook. Nou ja.

Wandelen

Als het nu ophoudt met de regen en buiïgheid en iedereen wandelt mee dan wordt het een bijzonder evenement, de vijfdaagse langs de IJzer. Vrijdag starten we in Nieuwpoort. Zoals geograaf Zef Hemel zijn professoraat invult in Groningen: een mobiele leerstoel. Al wandelend erachter komen wat er aan de hand is met het landschap. Door te kijken, te horen, te praten en te denken. Misschien zei hij het zelf: wandelen is het nieuwe leren. Over trage wegen.
Wens ons een mooie wandeling.

Kievitsbloemen

Wat lullig nou toch voor de kievitsboemen om met deze temperaturen mooi staan te zijn. Op een paar plekken in Nederland. Nu ik de bezielde en bezielende excursie van de specialist van deze bloemen Albert C - die verdorie echt even uit de running is - meegemaakt heb, schaam ik me dat ik, als tegenprestatie voor het ondersteunen bij de crowdfunding voor 'Het landschap spreekt', bolletjes van die bloem koos. Ik ben bang dat ze nergens uitgekomen zijn want er moet voldaan zijn aan een hele lijst met condities om deze bijzondere plant te zien bloeien: plek, waterregime, wind, temperatuur, verstoring, etc.

Wong, Oppenheim en Turbeville

We waren in Amsterdam om Matthew Wong te zien. Heel mooi werk maar op enig moment werden de referenties aan van Gogh (de expositie was in het van Gogh museum), teveel van het goede. Aan een vergelijking met Hockney is ook niet te ontkomen als je ‘de dialoog’ ziet. Het berkenbos. Mooi werk van een autodidact die alles leerde van de meesters en die (ook) een einde aan zijn jonge leven maakte.
Daarna nog twee fotografen gezien in Huis Marseille. Lisa Oppenheim die roofkunst van de Nazi’s reconstrueerde, op een bijzondere manier, te complex om te begrijpen. Spolia.
Er was ook een expositie van Deborah Turbeville. Zij voegde decennia terug een nieuwe dimensie toe aan modefotografie: vrouwen in vervallen decors.
En de toeristen slenterden ondertussen van must-see naar must-eat. We waren vergeten hoe druk het daar is op een doordeweekse dag, buiten de vakantie, in dat erfgoed decor met de tulpen in bloei.

De IJzer

Was twee dagen op sjouw langs de IJzer. Veel met de auto maar ook al een heel traject gelopen omdat er zorgen waren over de begaanbaarheid na de overstromingen. Vooral was ik er om zaken te regelen voor de wandeling eind van de maand. Vanuit een toevallig contact - een uitwisseling in het najaar van hoogwaterfoto's van de IJssel en de IJzer - besloten we een excursie te organiseren en ter plekke alles te bekijken en te bespreken.
Je moet ontzettend uitkijken, straks ook, om het niet telkens te vergelijken: in Nederland dit en bij jullie dat. Als je niet uitkijkt kom je ook nauwelijks verder dan de vooroordelen.
Want het IJzerlandschap is even bijzonder als het IJssellandschap. Misschien wel veel gedifferentieerder. Ai, als dat al geen vooroordeel is.
Je komt in ieder geval op bijzondere plekken. Zoals het Hof van Commerce in Stavele.

3D

Heb tijdelijk een 3D printer, die het niet deed, in huis. Zelfs aan de praat gekregen met wat hulp. Een eerste resultaat is dit wat ongelukkige hondje. Een ongetrimde zwarte poedel. Zou eigenlijk moeten lijken op het balloon hondje van Jeff Koons. Een verre verwant, dat hondje.
Verder vooral druk met de IJssel anders, de 5 daagse wandeling langs de IJzer. Iedere dag weer een nieuwe ontwikkeling. En dan die andere deelprojecten: theater, publicaties, IJsselwandelingen. Het kan maar niet op.
Bovendien wordt het mooier weer. Kan langzamerhand geen regenbuitje meer zien, voelen. Irriteert. Nu te veel en straks te weinig. We kunnen het niet opslaan.

Kracht

Een krachtig beeld van een krachtig iemand. Alles straalt vanzelfsprekende macht uit. De gouden stropdas, de vier knoopjes op de manchetten, de manchetknopen, het pochet, het jasje, de handen. Alles klopt. Je hoeft de kop er niet bij te zien of het horloge en meer. Dit is een man zoals een man hoort te zijn. Sommige tenminste. Cornelius Völker schildert dit soort realisme. Geweldig. Vies, fout en liefdevol. Te zien in More.

Het LAM

Het is een mooi, vol museum. Het Lisse Art Museum. Winkeleigenaar Van den Broek die kunst koopt en die iedereen laat zien. Veel wil vertellen en je leert goed te kijken. Er zijn geen suppoosten maar kijkcoaches. Zij helpen je daarbij, als je wil. Een geweldig museum voor kinderen. Allemaal kunst die met voedsel, winkelen, consumptie te maken heeft.
Zoals dit kooktoestel van de Koreaan Do Hu Suh, die de herinnering aan de zijn afkomst (werkt nu in de VS) bewaart door delen van het huis van eerder van bijna lichtgevend polyester na te bouwen. Extra interessant omdat we jaren een oven hadden waar het licht van kapot was.
Iets voor Jumbo en de anderen? Beter dan wielerploegen of raceauto’s sponsoren.

Vuur en beleving

Luisterde net naar een podcast van Désanne van Brederode. Haar laatste boek gaat over vuur. Hoe belangrijk vuur is– overtuiging, engagement, het innerlijke vuur – en hoe kunstmatig het eigenlijk is geworden. De Netflixserie met brandend, knetterend haardvuur, x uur lang, als summum.
Was zelf net aan ’t denken wat me zo opvalt in deze tijd: alles moet beleving zijn. Steeds meer, overal. Anders is het saai en dat is dodelijk. De ene hype na de andere, nog een vreemdere regeringsconstructie, een partij aan de macht laten komen die alleen maar roept en nog nooit iets heeft gepresteerd, alleen mensen uitsluiten. Net of het een spel is. De talkshows, het populisme. Niets is meer echt, doorleefd. Of mag saai zijn. Alles kan waar zijn of anders doen we of het waar is, zoals de asielcijfers. Zelfs de oorlogen nu. Ook dat, net een spel. Soms krijg je wapens en soms niet. En de omgeving, milieu, bestrijdingsmiddelen? Even met wat trekkers naar Brussel of Den Haag en het is weer geregeld.

Roosen

Wat een heerlijke lichamelijkheid. Maria Roosen in het Nijenhuis. Kleur en vormen en statement, het klopt helemaal. Je loopt er glimlachend rond. Ook door 'de vrienden' die tentoonstellen.
Ik zie het helemaal voor hoe het driedubbele piemelkanon op een afuit, getrokken door roze aangeklede paarden - roze om Tinkebel een hart onder de riem te steken - meegaat achter de kist van prins Andrew of een andere griezelige hoogwaardigheidsbekleder.

Zorgen

Dit is nog over van het opgefokte spandoek van de boer die voor ons voedsel zorgt. Het ziet er wat gehavend uit maar het is wel dichter bij de waarheid en het is multi-interpretabel.
De terechte zorgen van boeren.
Ze zorgen voor eten. Trouwens niet anders dan de dokter, de aannemer, de juffrouw op school die ook voor iets zorgt. Niet meer en minder.
En de zorgen van velen van ons die de omgeving achteruit zien en voelen gaan.

Het Loo

Dat hebben ze heel mooi gedaan. Het hek naar het paleis is veelbelovend. Eenmaal bij het paleis, een bescheiden entree en dan ga je eerst naar beneden en met een lange marmeren gang met een paar exposities, het oude paleis in. Daar is ook alles afgestoft. Helemaal boven heb je en mooi uitzicht over de opgeknapte tuin en de bossen van het Kroondomein.
Al die oranjegrandeur. Ben blij dat je niet in zo’n keurslijf hoeft te lopen.
Ik denk dat de groten der aarde toch vooral elders gezocht moeten worden. Dit is oud, erfgoed en overleefd.

Carnaval

Lang geleden deed ik er van harte aan mee maar die tijd is allang voorbij. Vastenavond, dat opgefokte drankfestijn. Maar met de herwaardering van het platteland als de bewaker van de liefde voor elkaar en van de traditie, is dit feest, 'waarbij rangen en standen er die dagen niet toe doen', weer een must.
We kwamen iets ervan tegen op de tentoonstelling van Tajiri in Venlo. De beroemde carnavalsoptocht in Baarlo in 1966 toen Tajiri, die in Baarlo woonde en werkte, met vrienden en de buurt meedeed aan de optocht. Het was een Napoleons groep. De Napoleonsbaan loopt door Baarlo. Met de maskers van Metten Koornstra, de grote versierder van Nederland toentertijd.
Misschien was ik er live bij maar herinnering is niet betrouwbaar, steeds minder.

Beeld en geluid

Ze maken er dan wel een zooitje van op het Mediapark maar er staan wel mooie gebouwen. Gisteren was ik bij Beeld en Geluid, dat iconische gebouw van Neutelings. De media-experience was iets teveel van het goede, was ook niet zozeer voor mij bedoeld. Ik had naar het archief van oude programma’s moeten gaan, uit de tijd dat de analoge tv er nog toe deed. Het gebouw maakte weer alles goed.
Zelfs al is de foto een kwartslag gedraaid, het blijft een bijzonder beeld. De kleur, de verhoudingen, de symmetrie, de afwerking.

Landschappen

Een boom spaart takken, groeit. Ieder jaar knip ik alles weer kaal. Helemaal tegennatuurlijk. Maar ja, hadden het maar geen leilindes moeten worden. Die weten dat. Al dat jaarlijkse gesnoei levert na jaren kleine landschapjes op. Van jaren groeien en snoeien. Bijna onherkenbaar. Iedereen heeft er zich tegoed aan gedaan: vogels, insecten, schimmels, de lucht, mossen. Ik zou eindeloos op de ladder kunnen blijven staan en de miniatuurtjes bestuderen. Toch maar niet. Atijd weer een klus.

Wandelen

Eindelijk, een dag met gewoon weer. Had de dag gekozen om een van de wandelingen te maken in de IJsselvallei. Deze keer van Bronkhorst naar Steenderen en terug. Om een beeld te krijgen van het landschap en wat speelt. Bronkhorst met de burchtheuvel, het kunstgemaal dat net in andere handen overgaat. Praten over ruimtelijke plannen, over het reliëf dat er nog net is en de verwerking van de wateroverlast van de laatste maanden. De AVICO als het bedrijf dat het dorp bepaalt, de nieuwe inrichting van de markt als een geslaagd samenwerkingsproject en de sompige grond langs de Kleine en Grote Beek.
Het was prachtig. Een nabespreking in de Gouden Leeuw met dure mini-mini-broodjes.
Verder druk met de voorbereiding van de IJzer wandeling eind april. Wie gaat mee?
Als het nu mooi weer blijft dan hou ik goede zin ondanks verkoudheid en een beetje griep.

Cake

De Limburgse vlaai heeft een beschermde status gekregen. De appelmoes met kers bij van der Valk heeft die status niet bereikt maar die is dan ook na klantonderzoek verder ontwikkeld. Arie vd V heeft er afscheid van genomen en wij trouwens van hem. Toevallig was ik vandaag op een liefdevolle crematie (voor zover dat kan) en ik weet er nu nog eentje voor een beschermde status: de cake na afloop van de plechtigheid: ei-geel, smeuig, tegen het plakkerige aan, zoetig en zorgvuldig in gelijke plakken gesneden. Het kleffe, witte broodje met vlees of kaas kan misschien mee. Zonde als dat alles zou verdwijnen omdat er meer is tussen hemel en aarde. En dat op een crematie. NB de foto is van elders.

Aarde opstellingen

Na lang weer eens een training meegemaakt. Ter voorbereiding op de nieuwe theatervoorstelling meegedaan aan een training ‘aarde opstellingen’. Hartslag van de aarde. Shapeshift.today. Familie-opstellingen met de aarde als centrale opgave/client/taak. Of staan we zelf centraal? Hoe verhouden we ons tot elkaar en tot de aarde? Een heel andere vak, systemisch werk. Iets teveel over jezelf ten opzichte van ……; ten opzichte van wat? Het had een hoog emo-gehalte. Voor mij bleef allemaal wat hangen, vaag. Misschien nog wel het mooiste: drie uur lang keek niemand op de telefoon.
Maar voor onze plannen niet bruikbaar. Het duidelijk uitleggen lukt me al niet. Dus er gebruik van maken, daar moet ik niet aan beginnen.
Het voelde een beetje als de vrouw, naakt, op een stukje aarde die steeds kleiner wordt. Een buldozer graaft alles weg. Ze kan alleen maar blijven staan.

Londen

Tussen Kerst en Oud&Nieuw waren we, ouderwets, een paar dagen in Londen. Deze keer met de trein. De tunnelbuis onder de Thames was even ondergelopen maar op tijd weer leeggepompt. Aangenaam gereisd en weer veel musea bezocht. Het meeste indruk maakte deze keer het museum van John Soane, een architect uit de 19e eeuw die zijn huis ontworpen had voor zijn indrukwekkende collectie, van onder tot boven afgeladen vol. Wel even wat anders dan Huis Sloëtjes. Als bezoekers konden we vrij dwalen.

Nieuw jaar 2024

Een vrolijke wereld is het niet. Oorlogen, populisten, regen, vuurwerk. Maar toch ook: ouder worden, geliefden, de IJssel anders, theater, wandelen en schrijven. Mooie dingen. Verandering zal komen, ten goede.
Een gelukkig 2024

black & white # 24 © lies holstein 2024