Overslaan en naar de inhoud gaan

Podcast

Heb de podcast ontdekt. Op mijn dagelijkse wandeling bedenk ik het een en ander maar daar kun je niet mee bezig blijven en de omgeving is ook niet altijd aantrekkelijk; het uitgeruimde landschap, zoals Hans Renes het laatst noemde. Dan is een podcast een aangenaam alternatief. Ben begonnen met ‘De plantage van onze voorouders’. Over plantage Tout Lui Faut in Suriname, waarvan een voorouder van Maartje Duin - die de podcast maakte samen met Peggy Bouva - 1/72 bezat. Een ‘must hear’.
Wat moet ik nu horen? Er is zoveel.

De Vonder

Ben apetrots. Ik heb zomaar een toneelstuk geschreven. Nou ja, zo maar. Na drie keer aanzetten. Ik kondigde het al eerder aan. Het is gelukt. Nu moet er, zoals iemand zei, theater van worden gemaakt. Want ik heb er alles en waarschijnlijk teveel, ingestopt wat op het platteland aan de orde is. Landbouw in alle smaken, erfgoed, maatschappelijke ontwikkeling, duurzame energie, de wateropgave, recreatie, kunst, wappies, de ‘verdozing’ en niet te vergeten liefde. Een caleidoscopisch, utopisch blijspel. Gebiedsontwikkeling zoals het zou moeten.
Het eindproduct is een kaart van de nieuwe Vonder (andere naam?) die nu (professioneel) getekend wordt. Ik maakte daarvoor deze schets.

Sneeuw

Je ontkomt er niet aan ook als je de hele week te maken hebt met een ontregeling van het evenwichtsorgaan. Het sneeuwde, vroor en het was koud. Een plaatje om het zeldzame verschijnsel vast te leggen. Hoop dat de nieuwe bomen het kunnen hebben. Morgen wordt alles weer gewoon. 

Basisonderwijs

Een ervaring rijker. Drie kleinkinderen een dag mogen onderwijzen. Kennisgemaakt met het basisonderwijs van nu, op afstand. En het is niet het ‘afstandsonderwijs’ waar we het vroeger over hadden.
Meet’s, allemaal filmpjes, animaties, spellen, gym-op-afstand en prijzenkasten. We waren niet gewend dus daar zal het aan liggen dat we na een dag extra moe waren.
Respect voor alle moeders en vaders die dit er naast hun eigen werk bij moeten doen. Thuis. En waarschijnlijk met minder voorzieningen dan wij hadden.
Gun iedereen dat dit de laatste lockdown voor de basisscholen was.

Klaar

Heb de tuin weer op orde. Bosje afgezet, speelplek gemaakt, houtsnippers verspreid en nieuwe appelbomen geplant. Niet van die ielen. Een Boskoop, een Jacques Lebel en een Gravensteiner. De tuin is voorjaarsklaar.
Het weer golft wat op en neer: koud, warm, droog, regen. We komen langzamerhand in een mediterraan klimaat met winterregens en droge zomers 

Schoonheid

Vandaag staat er in het zaterdagmagazine van het Reformatorisch Dagblad een verslag van het fotoproject Schoonheid en Troost dat ik organiseerde voor Stichting IJsselhoeven in het voorjaar van 2020. Lang geleden.
Want hoe anders is de sfeer, de stemming nu. Avondklok, nieuwe varianten, vaccins die we elkaar uit de handen rukken. Het duurt en duurt. We moeten het hebben van de wanten van Bernie Sanders en blijkbaar de profvoetbalwedstrijden die wel door mogen gaan. Schrale troost. Dan is het optreden van Amanda Gorman, het beeld van al die vlaggen in plaats van mensen op de Mall, maar ook een plaatje van een project van Roosegaarde zo welkom. Een veld prei met de kleuren van de industriële productie. Schoonheid is wel wat waard.

Kachel en hout

Vond altijd dat je ver moest blijven van houtkachels want dan ben je altijd slaaf van het hout. Hakken, zagen, stapelen, stoken. Hoewel, het schijnt we iets voor mannen te zijn, zie ‘de man en het hout’. Toch was het heerlijk om er de afgelopen tijd mee bezig te zijn. Met goeie hulp was het een welkome afleiding nu het alleen maar gaat over corona, een gevallen kabinet, Capitool bezettingen en griezels op rechts.
Dit blijft er trouwens over als je een bosje afzet: hout voor de kachel en heel veel houtsnippers.

Years and Years

Ben de zes episodes van Years and Years, een serie die de twee superproducenten HBO en de BBC samen maakten, aan ’t kijken. Ik schrik van de actualiteit. De tweede termijn van Trump is gelukkig nu niet gelukt maar in de nadagen van zijn fictieve tweede ambtstermijn gooit hij nog een atoombom op een Chinees eiland voor de kust van Vietnam. We hebben nog 10 dagen Trump te gaan.
En Vivienne Rook (Emma Thomson) is de nieuwe Trump met haar eigen TV kanaal en dagelijkse schandalen. 
Misschien moet ik na drie episodes maar ophouden want als het nog voorspellender wordt …..?

Leven

Aan het begin van 2021 dit plaatje. Om te laten zien dat het leven, ondanks alles, maar zo niet is afgelopen. Stel je jezelf voor als deze appelboom. Uiteindelijk moest die wel weg na 70 jaar(?) vruchtbaarheid. De derde al in korte tijd. Toen ik ‘m afzaagde bleek de hele kern weg te zijn, helemaal hol.
Het leven kan lang mee.

Nieuw Jaar

HX wenst u een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar. 

Bij de nieuwjaarskaart 2021: yellows & greys #2021 © lies holstein 2021
For 2021 Pantone choose two monotone industrial colors, ultimate grey and illuminating yellow. This optimistic notion brought back the world’s other turbulent year 2001 when my Bauhaus color series of bright yellows & greys landed in our kitchen. My color choices for the new year: nature based multi tones yellow & grey of dahlia #2021.