Overslaan en naar de inhoud gaan

Verheffen

Luisterde deze week naar Erdal Balci, via de podcast van ‘Nooit meer slapen’. Ik schreef vorige week over Bir Başkadır. Dat ‘het anders zijn’ een groot goed is. Alles heeft waarde, is waardevrij. Balci liep daar, als jongen in Turkije in vast want hij geloofde in de verlichting. Spinoza als zijn voorbeeld: het individu moet zich los kunnen maken van de groep maar niet op eigenbelang uit zijn.
Geen post-modernisme, waarbij alles gelijk en even waardevol is. Want dan kom je niet verder dan ‘verbinden’ (een term die ook ik de laatste tijd teveel gebruik). CDA geneuzel. Multiculturalisme.
Lees Ramsey Nasr's pamflet, 'De fundamenten' waarin het neoliberalisme wordt afgemaakt. De economische vertaling van post-modernisme. 
Niet verbinden dus maar verheffen, dat oude socialistische, Europese verlichtingsideaal.

Het is anders

Prachtige Netflix serie gezien. Bir Başkadır. Te vertalen als ‘het is anders, een ander zijn, is een ander’. De Engelse titel Ethos kan ik me ook wel voorstellen. Het is een dromerig verteld, soms heel hard verteld verhaal, een mozaïek van karakters. Vaak uitgetekend in hun onderlinge relaties, onderdeel van de groep. Een mooi verhaal over het moderne en traditionele, geloof en seculier, man vrouw, jong en oud, intellectueel en ongeletterd, stad en platteland. Op het sentimentele af maar toch ook weer niet. Zonder oordelen.
Vanuit het besef dat alles anders is of kan zijn, past deze foto ook wel. Met Pasen werden in Staphorst de gordijnen voor de ramen van een gele rand voorzien. Eerder gebeurde dat door de gordijnen om te draaien zodat de ongebleekte kant - vaak een beetje crèmekleurig - in het zicht kwam. Nu dus met een eigen versiering. Maar ook dit  anders zijn verdwijnt. Was nog maar bij drie boerderijen te zien.
Hoe mooi kan anders zijn, zijn.

Goede vrijdag

Kaag deed al een aardige suggestie door Pasen bij Rutte’s kruisgang van gisteren te betrekken maar Fokke en Sukke doen het nog beter. Gethsémané heb ik altijd al zo’n mooi woord gevonden. Daar kraaide de haan drie keer.
Het was nog maar witte donderdag. Benieuwd wat goede vrijdag gaat brengen. Zou ie echt gaan hangen? Nog steeds niet.

Prik

Heb een eerste prik gehad. Even ervaring delen. Als je de uitnodiging krijgt, registreer dan via de website. Snel, eitje - als je weet hoe de DIGID app werkt - en blijkbaar is er wat te kiezen. Binnen vier dagen kon ik terecht. In de buurt nog wel. Prikken als een warme douche. Zoveel voorkomendheid en begeleiding. In een bijna lege sporthal.
Eigenlijk draagt dit bericht natuurlijk ook weer bij aan al die verhalen over wat er fout gaat. in dit geval dus wat er goed gaat.
Dank, dank.

HX

Dat HX vanaf 1 januari geen bedrijf meer is, had natuurlijk een afscheidsfeest verdiend. Als corona er niet was geweest was het misschien anders gegaan maar nu is HX in stilte uitgeschreven
Gestart als ZZP-er in 2000, daarna een VoF. Maar een bedrijf? Bij een bedrijf denk je toch aan winst maken, marktkansen oppakken, groeien. HX was niets van dat alles. In alle redelijkheid probeerde ik een vergoeding te vragen voor verstandige adviezen en deskundig werk. Nog steeds. Alleen wegen de kosten niet meer op tegen de inkomsten. Dat zijn die van een freelance, super-vrijwilliger.
Maar de naam en het plezier in mooie projecten blijft. En deze website natuurlijk en deze berichtjes.
De eerste ‘advertentie’ als aandenken.

Verkiezingen

Rutte gaat steeds meer, zelfs fysiek op Hekking lijken. Kees van Kooten als de opdringerige wethouder. Die moest nog vechten om in beeld te blijven. Rutte hoeft dat niet. Ondanks Groningen, toeslagenaffaire … noem maar op. Wordt zelfs nog groter. Zelfs in Groningen.
Asscher trok zijn consequenties, Rutte niet. Blijft gewoon zitten en vindt het allemaal heel erg.
En rechts marcheert verder. Bijna 20% van de stemmen. De griezels.
Voor ieder issue hebben nu een splinter.
Het was een campagne die steeds meer op de tv zelf gaat lijken. Vooral praten over het praten: wie praat en waar en met wie en wat levert het op en wat is het format.
Alleen Kaag was nog een beetje authentiek. Hoelang nog.
Als gebruikelijk zaten de voorspellers er ver naast.
Om somber van te worden. Niet te lang.

On stage

Zondagavond blijkt nog steeds een bijzondere tv avond. Om gewoon analoog te kijken. Bijvoorbeeld naar 'on stage', het frisse programma van Nadia Moussaid waarin meer of minder bekende muzikanten en performers, anderen mogen uitnodigen met wie zij iets hebben, die ze willen voorstellen. Om zo kunstenaars een kans te geven in deze schrale tijd. Onverwacht en onbekend. Een verademing vergeleken met alle ons kent ons gedoe.

CLIJ werkt

De laatste twee weken is CLIJ ontdekt. Mijn stichting die privé initiatieven op het gebied van Cultuur en Leefbaarheid in de IJsselvallei - CLIJ dus - ondersteunt en soms zelfs mogelijk maakt.
Ten tijde van de IJssel biënnale komende zomer is er ook een programma met culturele activiteiten, zeg maar een randprogramma. Ik draag er ook aan bij met het IJsselFilmFestival waar ik deze dagen een website voor maakte.
En ben dus benaderd door vier andere initiatieven waarvoor CLIJ ondersteuning wil bieden.
Mooi om al die energie weer te zien. 

Podcast

Heb de podcast ontdekt. Op mijn dagelijkse wandeling bedenk ik het een en ander maar daar kun je niet mee bezig blijven en de omgeving is ook niet altijd aantrekkelijk; het uitgeruimde landschap, zoals Hans Renes het laatst noemde. Dan is een podcast een aangenaam alternatief. Ben begonnen met ‘De plantage van onze voorouders’. Over plantage Tout Lui Faut in Suriname, waarvan een voorouder van Maartje Duin - die de podcast maakte samen met Peggy Bouva - 1/72 bezat. Een ‘must hear’.
Wat moet ik nu horen? Er is zoveel.

De Vonder

Ben apetrots. Ik heb zomaar een toneelstuk geschreven. Nou ja, zo maar. Na drie keer aanzetten. Ik kondigde het al eerder aan. Het is gelukt. Nu moet er, zoals iemand zei, theater van worden gemaakt. Want ik heb er alles en waarschijnlijk teveel, ingestopt wat op het platteland aan de orde is. Landbouw in alle smaken, erfgoed, maatschappelijke ontwikkeling, duurzame energie, de wateropgave, recreatie, kunst, wappies, de ‘verdozing’ en niet te vergeten liefde. Een caleidoscopisch, utopisch blijspel. Gebiedsontwikkeling zoals het zou moeten.
Het eindproduct is een kaart van de nieuwe Vonder (andere naam?) die nu (professioneel) getekend wordt. Ik maakte daarvoor deze schets.

Sneeuw

Je ontkomt er niet aan ook als je de hele week te maken hebt met een ontregeling van het evenwichtsorgaan. Het sneeuwde, vroor en het was koud. Een plaatje om het zeldzame verschijnsel vast te leggen. Hoop dat de nieuwe bomen het kunnen hebben. Morgen wordt alles weer gewoon. 

Basisonderwijs

Een ervaring rijker. Drie kleinkinderen een dag mogen onderwijzen. Kennisgemaakt met het basisonderwijs van nu, op afstand. En het is niet het ‘afstandsonderwijs’ waar we het vroeger over hadden.
Meet’s, allemaal filmpjes, animaties, spellen, gym-op-afstand en prijzenkasten. We waren niet gewend dus daar zal het aan liggen dat we na een dag extra moe waren.
Respect voor alle moeders en vaders die dit er naast hun eigen werk bij moeten doen. Thuis. En waarschijnlijk met minder voorzieningen dan wij hadden.
Gun iedereen dat dit de laatste lockdown voor de basisscholen was.

Klaar

Heb de tuin weer op orde. Bosje afgezet, speelplek gemaakt, houtsnippers verspreid en nieuwe appelbomen geplant. Niet van die ielen. Een Boskoop, een Jacques Lebel en een Gravensteiner. De tuin is voorjaarsklaar.
Het weer golft wat op en neer: koud, warm, droog, regen. We komen langzamerhand in een mediterraan klimaat met winterregens en droge zomers 

Schoonheid

Vandaag staat er in het zaterdagmagazine van het Reformatorisch Dagblad een verslag van het fotoproject Schoonheid en Troost dat ik organiseerde voor Stichting IJsselhoeven in het voorjaar van 2020. Lang geleden.
Want hoe anders is de sfeer, de stemming nu. Avondklok, nieuwe varianten, vaccins die we elkaar uit de handen rukken. Het duurt en duurt. We moeten het hebben van de wanten van Bernie Sanders en blijkbaar de profvoetbalwedstrijden die wel door mogen gaan. Schrale troost. Dan is het optreden van Amanda Gorman, het beeld van al die vlaggen in plaats van mensen op de Mall, maar ook een plaatje van een project van Roosegaarde zo welkom. Een veld prei met de kleuren van de industriële productie. Schoonheid is wel wat waard.

Kachel en hout

Vond altijd dat je ver moest blijven van houtkachels want dan ben je altijd slaaf van het hout. Hakken, zagen, stapelen, stoken. Hoewel, het schijnt we iets voor mannen te zijn, zie ‘de man en het hout’. Toch was het heerlijk om er de afgelopen tijd mee bezig te zijn. Met goeie hulp was het een welkome afleiding nu het alleen maar gaat over corona, een gevallen kabinet, Capitool bezettingen en griezels op rechts.
Dit blijft er trouwens over als je een bosje afzet: hout voor de kachel en heel veel houtsnippers.

Years and Years

Ben de zes episodes van Years and Years, een serie die de twee superproducenten HBO en de BBC samen maakten, aan ’t kijken. Ik schrik van de actualiteit. De tweede termijn van Trump is gelukkig nu niet gelukt maar in de nadagen van zijn fictieve tweede ambtstermijn gooit hij nog een atoombom op een Chinees eiland voor de kust van Vietnam. We hebben nog 10 dagen Trump te gaan.
En Vivienne Rook (Emma Thomson) is de nieuwe Trump met haar eigen TV kanaal en dagelijkse schandalen. 
Misschien moet ik na drie episodes maar ophouden want als het nog voorspellender wordt …..?

Leven

Aan het begin van 2021 dit plaatje. Om te laten zien dat het leven, ondanks alles, maar zo niet is afgelopen. Stel je jezelf voor als deze appelboom. Uiteindelijk moest die wel weg na 70 jaar(?) vruchtbaarheid. De derde al in korte tijd. Toen ik ‘m afzaagde bleek de hele kern weg te zijn, helemaal hol.
Het leven kan lang mee.

Nieuw Jaar

HX wenst u een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar. 

Bij de nieuwjaarskaart 2021: yellows & greys #2021 © lies holstein 2021
For 2021 Pantone choose two monotone industrial colors, ultimate grey and illuminating yellow. This optimistic notion brought back the world’s other turbulent year 2001 when my Bauhaus color series of bright yellows & greys landed in our kitchen. My color choices for the new year: nature based multi tones yellow & grey of dahlia #2021.