Overslaan en naar de inhoud gaan

SuperFruut

Wij waren bezig met de voorbereiding van Super Fruut, de theatervoorstelling, nav de MKZ crisis. Volgend jaar is het 20 jaar geleden dan de MKZ uitbrak hier in de streek. De voorstelling zoals we die hebben gemaakt gaat niet zozeer over toen maar over nu: wat hebben we geleerd van bijvoorbeeld de MKZ en wat gebeurt er als er nu een crisis uitbreekt. Kun we het aan, is de wereld echt veranderd na de MKZ etc.?
En toen kwam de Corona crises. Bijzonder om zonder het willen en weten zo actueel te zijn, een complement waard. Echter, wat er nu aan het gebeuren is, is zo groot en complex dat we hebben besloten om pas op de plaats te maken en straks (augustus/september) te kijken of we het aandurven er mee verder te gaan. Kunnen we het aan?
Want Corona is, zoals de MKZ eerder, in eerste instantie een gezondheids- en een economische ramp. Maar ook, en misschien nog meer, gaat het over het systeem waarin we terecht zijn gekomen. Zoals het hoofd biodiversiteit van de VN zei: “Het verdwijnen van biodiversiteit wordt een grote factor in de opkomst van sommige van deze virussen", aldus Mrema. „Grootschalige ontbossing, verslechterende en versnipperende habitats, intensievere landbouw, ons voedselsysteem, de handel in diersoorten en planten, door de mens veroorzaakte klimaatverandering: allemaal dragen ze bij aan het verlies van biodiversiteit en zijn het ook bronnen van nieuwe ziekten. Twee derde van de nieuwe infecties en ziekten komt nu van dieren.” (NRC, 6 april 2020)

Weer voorjaar

Corona of niet, ieder voorjaar ontkom je er niet aan je te verbazen over het nieuwe seizoen. Heb de tuin weer voor een deel op gang gebracht. Compost omgezet, gras gemaaid - steeds meer vermost. Twee bomen minder.
Eenzelfde foto nam ik vorig jaar ook. Een dag later. 
Wat een voorrecht om op deze manier thuis te moeten blijven.

Website Kampereiland

Vanaf vandaag is kampereiland.nl in de lucht. Afgelopen week gemaakt om een basis te hebben voor ‘WERK in uitvoering’. Was leuk om mee bezig te zijn. Via Jimdo gemaakt, een heel makkelijk programma. Leuk om nu te kunnen doen: je hoeft je niet al te zeer te concentreren, kun je even laten liggen en je bent bezig met iets dat er toe doet (hoewel er nu natuurlijk andere zaken meer van belang zijn). Zelfs een logo gemaakt / laten maken. Ook via de software van Jimdo. Referentie: unieke vingerafdruk, de aanwas van Kampereiland, een centrum, onaf aan de randen waar Kampen ligt. 

Arabisch leren

Deze tijd is onrustig, ongemakkelijk en beangstigend. Voor iedereen.
Wel een goed moment om met iets nieuws te beginnen, of beter, iets ouds weer op te poetsen. De kennis van het Jemenitisch, opgedaan na drie jaar werken daar. Ben dus Arabisch aan het leren. Zal niet heel ver komen want om op deze leeftijd - hoor tot de kwetsbaren - nog een taal te leren is niet niks. Het onthouden is echt een ding. 
Wat het extra bijzonder maakt is om te zien hoe het instructiesysteem in elkaar zit. Het is een digitale cursus. Alles kun je instellen: dagelijkse prestatie, beloning (kudos) en straf, of je reclame wil zien (kun je afkopen). Je kunt van alles virtueel verdienen en kopen. Na 5 goede antwoorden krijg je al een duimpje. Je kunt scolar worden, hero, doorzetter en weet ik wat allemaal. Kunt ook deelnemen aan een internationaal netwerk van taalstudenten. 
Duolingo heet de app.

Specht

Net voordat de koning ons toesprak vanavond, vloog deze specht tegen het raam. Dood. Misschien was dit wel de vogel die die mooie gaatjes in de dode appelboom maakte. Was boos dat de boom omgezaagd was.

Crisis, crises

Het coronavirus doet alles vergeten. We hebben meer issues die (meestal nog) niet levensbedreigend zijn maar nog niet zijn opgelost. Wat te denken van de stikstofdiscussie, zwartepiet, de giga aantallen windmolens en zonneparken die er moeten komen, vluchtelingen, IS, fake news en computervirussen, arm-rijk, hoogwaterbescherming, belastingdossier-malaise, lege winkelpanden, Amazon.nl, populisme en anti-vaccinatie. En Poetin die tot 2036 kan blijven zitten.
Even verder somberen.
Stel je voor dat gelijk met de corona, die steeds grimmiger wordt, de vluchtelingenstroom niet meer is tegen te houden, dat we waarheid niet langer van onwaarheid kunnen onderscheiden, dat de computersystemen op hol of on hold gaan, de stikstofproblemen tot een halvering van de veestapel moeten leiden. Er komt een aanslag bij Schiphol, door de nieuwe vluchtelingen zegt men. Nog een hittegolf en de eikenprocessierups is niet meer te bestrijden. Het Olympische Spelen gaan ook al niet door en Trump wordt herkozen.

Uitzicht

Was vanmorgen bij een anti-kraak bewoner die op de mooiste plek aan de Waal woont, een oud kantoor van RWS in de stad. De IJssel is veel mooier maar al die rijnaken, duwboten, containervervoer. Indrukwekkend. En van een kantoor is ook nog wel een soort woning te maken. Het is niet de top van de woningmarkt maar als je kraker bent (moet zijn) dan is dit geen gekke plek. 
Heel wat anders dan het uitzicht van de A1 op het giga zonneveld bij Wilp. 35 Ha panelen als het straks helemaal af is. En dat op de mooiste zavelige IJssel-oeverwal grond.

Dode bomen 2

En toen was ik gisteravond op een lezing over bodemleven in Nijbroek en hoorde ik wat ik allemaal fout deed met die boom die er nog staat maar bijna weg is. Laten staan, het is een welkome bron voor biodiversiteit. We moeten veel meer vertrouwen hebben in de gang der dingen. Niet denken dat we altijd maar de baas moeten zijn. 
Gelukkig kan ik laten zien dat ik het begrijp. De foto is van de wilg die brak van ouderdom en sedertdien in het bosje ligt te vergaan. Als ik insect was dan wist ik het wel ………….

Dode bomen

De laatste dagen van een Bellefleur / een schone van Boskoop / een Goudrenet. De boom heeft ontzettend geproduceerd. De linkse boom. Soms was de helft van oogst van die ene boom. Naast appels maakte die ook heel veel waterloten. Ik kon hem eigenlijk niet onder controle krijgen. Hij had een kattenrug. Het was een mooie klimboom. Je kon makkelijk tot bovenin komen. Er heeft een uilenkast in gehangen die niets opleverde. 
En toen was ie ineens dood. Misschien door de droogte en hitte van vorig jaar. Daarna kwamen er telkens spechten op het dode hout af. 
C komt ‘m afzagen, hij gaat er krukjes van maken.
De andere, de rechtse, is trouwens verzwamd. Duidelijk. Het hout is waarschijnlijk zo slecht dat het brandhout wordt. Het was een Jacques Lebel. 

Talent

Prachtig, de wereld gaat er op vooruit. Vandaag presenteert de NRC 101 jonge talenten op alle mogelijke kunstgebieden. Meer dan helft 1,2,3e generatie migrant, meer dan de helft vrouw. Van de 101 talenten ken ik er een of twee. Kunst loop altijd voorop.
Het maakt het wel moeilijk om subsidie te krijgen voor een lokale/regionale voorstelling met amateurs van hier over een weinig sexy onderwerp als MKZ. Hoewel? Super Fruut is wel grensverleggend.
Ik zit te weinig in de wereld van de jonge talenten en teveel in de oude witte wereld om echt verder te komen. 

Ruimte

Nu Rem Koolhaas het heeft gezegd is het waar. De stad is vol en af, het platteland biedt alle ruimte om de vragen van de toekomst kwijt te kunnen. De giga accufabrieken van Tesla in Nevada zijn zijn voorbeeld. Hallen van meer dan een kilometer lang, waarbij vergeleken de ‘dozen’ hier maar schaalmodellen zijn. Toch doen we goed mee. De landbouw is zo intensief dat we ruimte overhouden om nog meer aan export te doen. De windmolens, zonnevelden, wateropvang, grootschalige woningbouw kunnen nog makkelijk een plek krijgen. 
Wat dit soort technologische vergezichten betekenen voor de kwaliteit van leven, de verhouding stad en land - waar de stikstofoproer ook mee te maken heeft -, daarover heb ik nog weinig zinnigs gehoord.
Zal toch naar het Guggenheim moeten in NY om de tentoonstelling van Koolhaas te zien. 

Globalisering

Van Engelen en Thieme vandaag in de NRC naar aanleiding van de coronacrisis:
“Globalisering is niet het verhaal van toegenomen handel tussen landen. Het is het verhaal van multinationale ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor ruim 80 procent van de mondiale handelsstromen [...]. De geografie hiervan heeft niets te maken met specialisering en locatievoordelen, maar alles met arbeidskostenontwijking, regelontwijking en belastingontwijking. En deze globalisering wordt mede mogelijk gemaakt door fiscaal gesubsidieerde kerosine en stookolie, de gestandaardiseerde container, een geavanceerde infrastructuur voor belastingontwijking die in handen is van de grote vier accountantskantoren, Amerikaanse satellieten die track and trace mogelijk maken, en de Amerikaanse marine die al sinds jaar en dag voor veilige zeeroutes zorgt.”

Van die dingen

Een week met van die dingen. Een vergadering waarbij ik maar ben weggegaan. Zonder een echte agenda maar iedereen had een eigen. Dat schiet niet op. 
Op bezoek bij een verwarde 98-jarige die het wel gezien heeft. 
De film For Sama, een moeder filmt haar leven in het kapotgeschoten Aleppo waar ze probeert door te leven. 
Een afwijzing voor Super Fruut. 
Om het verhaal van SF beter te begrijpen ging ik naar de slechte film Little Joe. 
Veel steun voor de plannen van Coöperatie Polder Nijbroek. Wat wil je ook: een burgerinitiatief, energie en starterswoningen; dan beweegt de overheid. 

Afzwemmen van S. en een bezoek aan Art Rotterdam: te vol, benauwd en duur. 
En een storm-met-een-naam in het vooruitzicht.  

Senseo

Philips houdt op met de huishoudelijke artikelen. Kan me daar wel iets bij voorstellen want toen ik vanmorgen bij het repair cafe was, bleek bijna de helft van patiënten een Senseo koffiezetapparaat. Met vergelijkbare euvels, bijvoorbeeld een verroest magneetje in de vlotter. Men heeft zelfs Senseoreparatieochtenden en een speciale eerste-hulp tekst voor Senseo apparaten. Bovendien smaakt Senseokoffie niet.
Ik had een ander euvel, niet interessant. De foto ook niet. Een kapotte termostaat van een Kärcher.

Stichting CLIJ

Heb samen met een collega ontwikkelaar een stichting opgericht. Stichting Cultuur en Leefbaarheid IJsselvallei. CLIJ, uit te spreken als ‘klei’. 
Ik had vanwege de organisatie van Superfruut een stichting, vereniging of ander juridische eenheid nodig om aan geld te komen. In de loop van de tijd al meer voorbeelden tegengekomen waarbij mensen plannen hebben maar geen goede organisatie-basis om verder te komen. 
Dus iedereen die wat wil maken, doen, starten in de IJsselvallei op CLIJ gebied - en dat kan hele breed zijn - welkom. 
Hieronder een idee voor een logo? 

New Orleans

De afgelopen twee weken op reis geweest naar New Orleans. Maar niet echt. Via het boek, the yellow house van Sarah Bloom, via Treme, de HBO serie over de stad na Katrina en met de hulp van Street View. 
Alsof je er bent geweest. Nu weet ik alles over de stad. Natuurlijk vertekend en geromantiseerd. Over de muziek en het eten, de falende politie en het geweld, de carnaval, de second line parades. East New Orleans, de 7the ward en Treme, en het French Quarter. Van rijk en arm en nog armer. Over het geklungel van de corrupte overheid, de mislukte wederopbouwprogramma’s als Road Home. En over al die mix van alles en iedereen. Veel muziek. 
De klamme warmte en de muggen krijg je gelukkig niet mee. 
Heb me zelfs gewaagd aan het bereiden van een heuse Gumbo maar dan zonder okra. Zal daar nog lekkerder zijn. 

Kleur

Gisteren in Amsterdam. Een sombere regendag maar nog zelden zoveel mooie kleuren gezien. De tentoonstelling van Hop en Svenson in Huis Marseille. Lichtgevoelige film bestreken met het kleurresidue van planten. Overal vandaan. Een wand met de kleuren van 273 planten in Amsterdam. 
Hier de kleur van twee planten (de rode is een vertakte leeuwentand, de andere weet ik niet) binnendijks en buitendijks langs de Waal bij Nijmegen. De grondsoort zou het verschil maken. 
Zo'n mooie kleuren. De combinatie. 

Yellow House

Hier moet het Yellow House hebben gestaan. In Oost New Orleans. Een achteraf-buurt maar heel lang 'resilient'. Bijna 15 jaar na Katrina is dit wat er over is van de plek waar het shotgun house stond. Daar woonde Ivory May en uiteindelijk 12 kinderen. Fascinerend om het boek te lezen met streetview als een roadmap. Letterlijk. Waar speelde het zich af, hoe zag het eruit? Met Google Earth kun je nog net terug voor Katrina.
Een indrukwekkend document van de dochter, Sarah M. Brown.

Toekomstkaart

Wetenschap moet vooruit kijken. Dat deden onderzoekers van de WUR. 2120. Het levert een interessant kaartbeeld. De IJsselvallei is twee keer zo breed want neemt veel meer afstroom over van de Waal. Terwolde ligt te midden van de stroomgeulen. De landbouwgrond tot een-derde teruggebracht. Veehouderij terug in schaal en anders van karakter. Zandafzettingen voor de kust, landbouw en energieproductie op de Noordzee, water via het IJsselmeer + drinkwatervoorziening. Stedelijke ontwikkeling vooral op de hogere zandgronden.
Voorspelbare bewegingen.

Nieuwjaar

HX wenst u een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar.