Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemiddeld

Ik tref het wel. Ik ben volstrekt middle of the road: wit, man, boomer, kaal 1 mtr 75. Hét model waar alles op is afgestemd. Een algoritme op zich. Ik heb wel bloedgroep AB+, dat is tenminste nog iets bijzonders. Valt nog mee dat ik niet op de gemiddelde Nederlander lijk, getuige het plaatje. Want ieder mens wil zo graag uniek zijn.

Amber

Vijftien jaar geleden maakten we een reis door de Baltische Staten. Ik dacht daaraan toen ik in een verhaal opschreef dat dit huis wel eens Klein Livonia genoemd wordt. Livonia was een oud rijk dat delen van Letland en Estland besloeg. Ik kocht er toen een stuk barnsteen, amber. Amber is hars waarin alles dat er in terecht kwam, mee is gestold.
Je kunt wegdromen als je de inhoud bekijkt. Alsof er van alles nog in beweegt. Tientallen miljoenen jaren oud leven zit erin en ik heb het gewoon. Het schijnt ook nog alle mogelijke heilzame werking te hebben. Wat precies? Geen idee.

Een sloom begin

Zelden zo’n sloom begin van het jaar meegemaakt. De dagen worden langer maar de winst ervan wordt teniet gedaan doordat de zon er niet aan te pas komt. Regen en dreigende regen. Voor het koudegevoel moeten we het doen met de Elfstedentocht van 25 jaar geleden. De besmettingen lopen weer op. Opstaan is een crime. Er doet zich weinig voor. Wat zou het ook, als we geen vuurwerk mogen afsteken doen we het toch.
Je weet ook dat het weer zo anders kan zijn. Denk aan vorig jaar, het einde van het kabinet en de bestorming van het Capitool, allebei democratische hoogstandjes.
Het wordt vast beter.

Nieuwjaar

Heb een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar.