Overslaan en naar de inhoud gaan

Luxe verzorging

Bomen in de straat hebben dan wel een boomspiegel maar moeten verder hard werken om, vanwege de dichte bestrating goed en diep te wortelen. Geen probleem. Er komt een daarvoor geëquipeerde vrachtauto met pneumatische apparatuur. Een man boort rondom de boom gaten en de ander steekt er een lans-met-een-beeldscherm in, waardoor 200 liter water met daarin uitgekiende mest in de bodem wordt gespoten. Chirurgische technologie maar dan in het groot. Wat een zorg.   

Limburgs etmaal

Een Limburgs etmaal. Gisteravond Rowwen Hèze in Het Burgerweeshuis. De band uit Horst-America, waar Lou de Palingboer woonde die ik nog interviewde voor de schoolkrant. Of lukte dat juist niet en heb ik het verkeerd in mijn hoofd? En waar vroeger veel stokbonen werden verbouwd. Aan de rand van de Peel. 
Zo’n plek als het Langhout maar dan anders. Daarover vertelde ik vandaag op een bijeenkomst van de Boerderijenstichting Limburg. Die krijgt na lang weer een nieuw bestuur. Zeker weten. Op die bijeenkomst in Swalmen vertelde ook Andrea Stultiens over ‘anders kijken’. Gewoon goed kijken naar foto’s die er eigenlijk niet voor gemaakt zijn. Laat het onverwachte haar werk doen. 

Donbass

Dit jaar wil ik naar Odessa. Liefst via Transnistrië. Nu ik vanavond Donbass heb gezien, de film over de ellende in Oost Oekraïne, is die reis nog uitdagender. Wat een triestheid, lelijkheid, hardheid, woestheid, ellende. Dat was het zeker toen de oorlog er woedde maar waarschijnlijk nu ook nog. Arme mensen. Een bijzondere film over een gevaarlijk conflict en regio. 

Private kunst

Kan het eigenlijk niet goed hebben dat rijke mensen alles bepalen: aan wie ze hun geld geven, waaraan ze het besteden. Over onze ruggen verdiend. Vandaag weer heel erg mooie dingen gezien in het Lisse Art Museum van grootgrutter van den Broek. “Het LAM komt voort uit de VandenBroek Foundation die kunst toegankelijk wil maken voor een breed publiek” zo zegt de website. Verdiend aan de boodschappen van de mevrouw, op ¾ van de werkelijke grootte afgebeeld. En toegankelijk maken doen ze: heel veel ‘instructies’ over hoe de collectie beleefd moet worden en een bescheiden entreeprijs. Zeker vergeleken met de andere private verzameling in de buurt, Voorlinden van van Caldenborgh. Nu met een tentoonstelling over ‘Less than zero’. Met de blokken steen van Kwade.
Allemaal heel erg mooi maar toch …. 

Frederieke Harmsen van Beek

Was gisteren in Garnwerd waar in de doorrijschuur bij Cafe Hammingh, zo pas failliet verklaard, een middag was over mevrouw Harmsen van Beek. Na haar (geëxploiteerde) bohemiënne bestaan in villa Jagtlust heeft HvB zo’n 40 jaar in Garnwerd gewoond. Zij was een bijzondere kunstenaar, dichter en tekenaar. Geachte Muizenpoot. Mensen die haar hebben gekend en biografe Maaike Meijer beschreven haar gistermiddag anders dan gebruikelijk. Ze was Frederieke en niet Fritzi.  

Landschap 2050

Deze week was er een dag over het Overijssels landschap 2050 op klooster Sion. Scenario’s. Daar is veel over te zeggen en ook niets. Je kunt je de one-liners voorstellen: ‘het landschap van de toekomt is er al’, ‘wij zijn het landschap’, ‘wat we mooi vinden verandert als het landschap verandert’. etc. Mooie combinatie van inhoud en verbeelding. Onvergetelijke performances, zoals die van Paul Segers. Aan het werk gezet in Loods 8 van het fabriekscomplex van de Chinese Genpower gigant. Je hoefde alleen maar te scannen. “Niet aan de rode knop komen!”.  Of van Lobke Meekes. Praten met de aarde. 

Zuivel

Had gisteren contact met een vriend die een biologische melkveehouderij heeft in Ontario, Canada. Een boerderij met winkel, doolhof, kinderdieren, de daken vol zonnepanelen en ijs, het lekkerste ijs dat er is. Kringloop al om. Hij heeft het moeilijk want de ijsverkoop via de winkels waaraan hij levert is helemaal ingezakt. Er wordt in dat segment van de markt geen op zuivelproducten geproduceerde artikelen meer gekocht. Alles is sojamelk, amandelmelk, tijgernoten - dat is de knolcyperus, een akelig onkruid voor de andere gewassen, ahw de Japanse duizendknoop in de landbouw - en liefst alles in pilvorm.
Zijn we net iedereen aan het overtuigen dat kiloknallers en plofkippen passé zijn en iedereen biologisch moet produceren en consumeren, nemen de foodies weer een nieuwe afslag. Schiet niet op. 

Ordenen

Zag de presentatie van U., de ‘universal photographer’ van Anne Geene en Arjan de Nooy in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hoe een collectioneur foto’s ordent door weg te laten, te isoleren, te verbinden, te kopiëren, te associëren. Een hele zaal vol kiekjes. En dan ontstaan vreemde nieuwe beelden. Blijkbaar is de tentoonstelling 'Spitsmuis mummy in een koffer en andere schatten' in Wenen ook zo'n geordend-ongeordend geheel, een Wunderkammer. Maar dan met heel bijzondere objecten. Zou die wel willen zien.
Eigenlijk ben je je hele leven orde aan aan het brengen.   

Werk +

Deze week druk met nieuwe theaterproducties, de stoomhoutzagerij, de Limburgse boerderijenstichting, de boerderijen-visie, de stolpen community Vierkantdelers. Maar ook tijd voor een bezoek aan de tentoonstelling van Chihuly in Groningen, het museum waar kunst al snel design wordt. Maar wel mooi.

Geld

Houellebecq noemt Holland “Geen land, maar hoogstens een bedrijf”. Een heel katern in de NRC over de gewetenloze advocatenfirma’s van de Zuidas, zes giga bedrijven die alleen maar met nog meer rijkdom voor zichzelf en de klanten bezig zijn. Twee VVD burgemeesters zeggen hun lidmaatschap op, want die partij loopt zonder visie achter een paar grote bedrijven aan. Zuckerberg die in 2018 op de beurs 20 miljard verloor. Hij heeft och arme nog maar 56 miljard. Apple waar ik helemaal aan ben overgeleverd. 
Het jaar moet nog beginnen. De Gele Hesjes zijn nog niet weg.  

Nieuwjaar

HX wenst u een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar. 

'dahlia's for sale', 50x50cm each, Lies Holstein 2019